Hasselnötssemla

koket.se
Hasselnötssemla
Foto: TV4/ Alexander Pelli
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Hasselnötssemla

20 ingredienser

12 h

”En enkel variant på den vanliga semlan med mandel där jag bytt ut mandel mot hasselnöt och kardemummadeg mot briochedeg. Vill du göra en lyxigare variant och utmana dig själv kan du göra en praliné på hasselnötter till semlan. Lycka till och hoppas att du tycker om den!" /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fördeg

  • 187 g vetemjöl [3,1 dl]
  • 33 g fullkornsdinkelmjöl [0,55 dl]
  • 132 g ägg [2,5 st]
  • 8 g jäst (blå)
  • 26 g honung [1,5 msk]
  • 22 g rörsocker [1,6 msk]

Bortgörning

  • 3,5 g salt [5,5 tsk]
  • 33 g vatten (valfritt) [2 msk]
  • 122 g smör

Praliné (valfritt)

  • 150 g hasselnötter (eko)
  • 170 g strösocker (eko) [1,9 dl]
  • 1,75 g salt
  • 30 g vatten [2 msk]

Hasselnötsfyllning

  • 200 g rostade hasselnötter [3,1 dl]
  • 205 g rörsocker [2,5 dl]
  • 1,5-3 g havssalt (efter smak) [1-2,5 krm]
  • 2 msk praliné (valfritt)
  • 30-45 g vatten [2-3 msk]

Montering

  • 50 g rostade hasselnötter, hackade
  • 6 dl vispgrädde (40%)
  • florsocker

Gör så här

Fördeg

  1. Blanda allt och låt vila i 30-60 minuter, degen skall börja jäsa och näst intill dubblat i volym.

Bortgörning

  1. Tillsätt saltet och blanda degen långsamt i maskin i 13-15 minuter.
  2. Nu tillsätter du vattnet för en saftigare bulle (en aning mer avancerad och vekare deg), blanda i 4-7 minuter långsamt. Detta är ett valfritt moment.
  3. Tillsätt smöret i 3 delar, blanda 4 minuter långsamt efter varje del.
  4. Efter sista smöret är tillsatt och 4 minuters blandning har gått så blanda degen på medelsnabb – snabb hastighet i 2 minuter.
  5. Lägg degen i en burk eller bunke som går att försluta och låt vila i rumstemperatur i 30 minuter.
  6. Vik sedan ihop degen och ställ degen liggandes i en försluten behållare i kylen, låt vila i 8-24 timmar.
  7. Väg upp i 45 grams bitar (12 stycken) och rundriv till bollar. Låt jäsa i en avstängd ugn med varmt vatten i en plåt i botten i 1-2 timmar.
  8. Ta ut bullarna i tid för att låta ugnen bli varm.
  9. Baka bullarna på 230 grader med över- och undervärme utan fläkt i 5-7 minuter.
  10. Bullarna ska ha en ljus kant nertill, täck med en handduk direkt efter ugnen.

Praliné (valfritt)

  1. Rosta hasselnötterna i 20-40 minuter på 160 grader, rör om 2 gånger och kontrollera insidan varje gång.
  2. Rulla bort så mycket skal du kan genom att rulla nötterna invirade i en ren kökshandduk.
  3. Smält socker och vatten till en karamell, ca 170-180 grader varm eller till önskad färg. Häll ut karamellen på en plåt med bakplåtspapper utan att skrapa längs sidorna på kastrull/stekpanna. Låt sedan karamellen svalna.
  4. Bryt karamellen i bitar och mixa den tillsammans med nötterna och saltet till en slät massa, desto längre tid betyder lösare konsistens. Det är viktigt att följa anvisningar för din matberedare eller mixer vad gäller tid och tillåten användning, den bör klara av att mixa frusen frukt eller is.
  5. Förvara i en burk eller behållare med lock, ställ i kylen.

Hasselnötsfyllning

  1. Rosta nötterna i ugnen på 175 grader i ca 15-25 minuter, vänd nötterna lite då och då. För att se om de är färdiga tar du en nöt och bryter den i hälften, har nöten en beige/ljusbrun färg genom hela insidan är den klar.
  2. Koka upp vatten och häll det över nötterna, det ska täcka nötterna gott och väl.
  3. Låt stå 1 timme.
  4. Häll av vattnet innan nötterna mixas.
  5. Innan nötterna mixas är det valfritt att skala dem eller inte. Skalet ger en mustigare smak samt ett inslag av bitterhet, en mer vuxen fyllning kan man säga.
  6. Mät upp allt utom vätskan i en matberedare och mixa slätt, tar ca 5-10 minuter beroende på matberedare, sockret ska ha lösts upp.
  7. Tänk på att låta din maskin vila om det behövs, min egna matberedare mixar jag endast 1-2 minuter åt gången med.
  8. Om du gjort en praliné till semlan kan du tillsätta 2 msk av pralinén i fyllningen innan vattnet.
  9. Tillsätt sedan vätska utefter önskad konsistens, fyllningen ska vara len och spritsbar.

Montering

  1. Rosta hasselnötter på 175 grader i ca 10-20 minuter, vänd runt lite då och då. Hacka sedan upp nötterna grovt.
  2. Vispa grädden, gärna för hand de sista varven. Är den grynig eller blir taggig har den vispats för mycket.
  3. Klipp eller skär din semla så du får ett lock och en botten. Om du skär locket kan du välja att stansa det för ett extra fint lock.
  4. Fyll först med hasselnötsfyllning och därefter pralinén.
  5. Spritsa grädde ovanpå och dekorera med rostade hasselnötter.
  6. Avsluta med locket och florsocker.

Tips! Du kan även göra semlan på en vanlig semmeldeg men utan kardemumman för att låta hasselnöten smaka så mycket som möjligt.