Havskräfta med äppelvinägrett

Havskräfta med äppelvinägrett
Foto: TV4
Fanny Werngren
Fanny Werngren

Havskräfta med äppelvinägrett

Av: Fanny Werngren

Från: Sveriges mästerkock

30 ingredienser

"Min finalförrätt med smak av havets söta skaldjur, gjord på havskräfta, äpple och en mängd fräscha och krispiga grönsaker." / Fanny

Ingredienser

portioner

Havskräfta

  • 7 havskräfta (stora och råa)
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • peppar

Rädisor

  • 15 rädisor
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk fänkålsfrö

Äppelsallad

  • 1 grönt äpple
  • 1 kålrabbi
  • 1 dl gurka, finhackad
  • 1 dl fänkål, finstrimlad
  • ca 1 msk färsk körvel, finhackad
  • ca 1 msk färsk dill, finhackad
  • 1 tsk smetana
  • salt
  • peppar

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl solrosolja

Bröd

  • 4 skivor formfranska (jag brukar använda ljust bröd)
  • 1 msk smör, till stekning

Äppelvinägrett

  • 1 kruka färsk dill (ink kvistar)
  • 100 g färsk spenat (bladspenat)
  • 3 dl matolja
  • 1 msk citronsaft
  • 2,5 dl äppelmust
  • salt

Gör så här

Rädisor

  1. Hyvla rädisor med mandolin till tunna skivor
  2. Koka upp socker, ättika och vatten till en 123-lag och lägg i fänkålsfrön.
  3. Låt lagen svalna något innan du lägger ner rädisorna.

Äppelsallad

  1. Finhacka gurka. Strö över salt och lägg i en silduk så att vätskan rinner av.
  2. Finhacka resterande grönsaker och örter. Lägg i en skål och blanda ner smetana.
  3. Krama ut vätskan ut gurkan och lägg ner i samma skål.

Majonnäs

  1. Lägg äggula, senap och vinäger i en hög skål och mixa med stavmixer.
  2. Slå på oljan sakta under fortsatt mixning så att det går ihop till en majonnäs. Det går också att slå en majonnäs för hand.
  3. Lägg ner majonnäsen i äppelblandning.

Havskräfta

  1. Skala havskräftorna så att stjärtarna blir rena och fina.
  2. Hacka ner dem i mindre bitar. Strö över lite citronsaft. Salta och peppra efter smak

Äppelvinägrett

  1. Värm oljan till 60 grader.
  2. Lägg i dill, spenat och olja i en blender, mixa i ca 3 minuter.
  3. Sila genom en silduk eller finmaskig sil.
  4. När den har runnit av häller du i äppelmust och saltar efter smak.

Bröd

  1. Stansa ut rundlar ur formbrödet.
  2. Stek brödet på medelvärme i smör tills det blir krispigt
  3. Lägg på papper så det håller sig krispigt tills montering

Servering

  1. Använd samma stansform som du hade till brödet.
  2. Bygg på höjden med äppelsalladen i botten. Sedan lägger du på brödet och därefter kräftorna.
  3. Ta en brännare och bränn av kräftorna något.
  4. Toppa med rädisorna och lägg dem omlott runt som en ”blomma”.
  5. Avsluta med att ringla runt äppelvinägretten och garnera med lite dill.