Inas sötebröd

Inas paradbak.
Foto: TV4
Ina Drakfors
Ina Drakfors

Inas sötebröd

48 ingredienser

1,5 h per bullsort

Detta är ett recept från en av de tävlande i programmet Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner35 - 40 stycken av varje sort

Koreanska nektarin- och nötknyten - Deg

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 3 g salt
  • 100 g strösocker
  • 8 g malen kardemumma
  • 800 g vetemjöl

Koreanska nektarin- och nötknyten - Fyllning

  • 6 nektariner
  • 200 g blandade nötter
  • 225 g smör
  • 90 g mörkt muscovadosocker
  • strösocker
  • 10 g malen kanel

Koreanska nektarin- och nötknyten - Garnering

  • ägg, vispat
  • blandade nötter, hackad, från fyllningen
  • nektarin
  • pärlsocker

Kokos- och limegifflar - Deg

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 3 g salt
  • 100 g strösocker
  • 8 g malen kardemumma
  • 800 g vetemjöl

Fyllning

  • 225 g smör
  • 160 g rörsocker
  • 2,5-3 dl kokos
  • 10 g vaniljsocker
  • 6 g malen kanel
  • 4 limefrukter, zest av
  • limesaft, pressad

Kokos- och limegifflar - Garnering

  • ägg, vispat
  • rörsocker
  • kokos

Kardemummasemla - Deg

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 3 g salt
  • 100 g strösocker
  • 8 g malen kardemumma
  • 800 g vetemjöl

Kardemummasemla - Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 10 g vaniljsocker
  • ca 1 dl vispgrädde

Pappa Jans lingongrädde

  • 10 dl vispgrädde
  • ca 2 dl rårörda lingon
  • strösocker
  • florsocker

Gör så här

Koreanska nektarin- och nötknyten - Deg

  1. Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl. (spar lite till utbakning). Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa ca 30 min.

Koreanska nektarin- och nötknyten - Fyllning

  1. Hacka nötterna fint och lägg i en skål. Rör smör, muscovadosocker, socker och kanel mjukt. Häll i de hackade nötterna (spara lite till dekoration) och bred ut på den utkavlade degen.
  2. Mixa eller skär nektarinerna i skivor alt. till en puré. Skär degen i rutor och klicka på eller lägg skivad nektarin på varje ruta. Vik in kanterna till mitten på knytet. Låt jäsa 30 min. Pensla med ägg och strö över hackade nötter och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 220-230 grader i ca 8-10 min

Kokos- och limegifflar - Deg

  1. Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.Rör ut jästen med lite av degspadet.Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl. (spar lite till utbakning).Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa ca 30 min.

Kokos- och limegifflar - Fyllning

  1. Rör smör, socker, vaniljsocker, limeskal, limejuice, kokos och kanel till en mjuk kräm.
  2. Bred ut krämen på den utkavlade degen. Skär ut avlånga trianglar. Rulla från den breda kanten fram till toppen. Pensla med ägg under toppen och fäst snibben. Forma till månar. Låt jäsa ca 30 min.
  3. Pensla med ägg och strö över strö rörsocker och kokos. Grädda i mitten av ugnen på 220-230 grader i ca 8-10 min.

Kardemummasemla med pappa Jans lingongrädde - Deg

  1. Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl. (spar lite till utbakning). Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa ca 30 min.
  2. Forma degen till bullar. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Ställ bullarna i mitten av ugnen på ca 220-230 grader i ca 8-10 min. Låt bullarna kallna.

Fyllning

  1. Riv mandelmassan och blanda ihop med grädde och vaniljsocker till en mjuk fyllning. (grädden skall vara ovispad.) Vispa grädden som skall spritsas på semlan och blanda i lingon och socker efter smak. Skär ett lock på bullarna. Klicka i mandelmassan i bullarna och spritsa på lingongrädden med en stor stjärntyll.
  2. Pudra med florsocker och servera!