En grundsmet som blir två smarriga gluten- och laktosfria kakor. En med smak av apelsin och saffran, toppas med limefrosting. En med hallon som toppas med lakritsfrosting.
Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.
Tillsätt smör och grädde. Dela därefter smeten på 2.
Apelsin- och saffranskaka
Stöt saffran med en sockerbit. Tillsätt saffran, apelsinskal, apelsinsaft.
Blanda i hälften av mjölet och bakpulvret försiktigt utan att arbeta den för mycket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min, känn med sticka om den är torr, låt svalna.
Lakrits- och hallonkakan
Mosa och sila hälften av hallonen så att inga kärnor finns kvar. Tillsätt hallonen i smeten och rör om.
Tillsätt sedan resterande mjöl och bakpulver och blanda försiktigt utan att arbeta den för mycket.
Häll i smord rund form. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min, känn med sticka om den är torr, låt svalna.
Ta den vita chokladen och vänd den upp och ner. Så rutorna ligger neråt. Tag en hyvel eller skalare och dra försiktigt längs chokladen så du för fina runda "chokladrör", lägg på tallrik och ställ i kylen.
Frosting till båda kakorna
Vispa smöret krämigt.
Blanda i färskost och florsocker dela sedan den på 2.
Kör tyrkisk peber i en mixer så det blir pulver men med småbitar och tillsätt i ena bunken med färskosten.
Tillsätt ca 2 msk lakritspulver i samma bunke, smaka av till du får en god smak av lakrits och häll det i en spritspåse.
Till den andra så tillsätt limessaft och limeskal. Rör till en luftig smet och fyll i en spritspåse.
Montering
Stansa ut de svalnade kakorna med en rund stans.
Spritsa ut limefrostingen på apelsinkakan. Använd fantasin med spritsen eller gör bara en cirkel från kanterna och inåt. Strö över den hyvlade chokladen och servera.
Spritsa hallonkakan med lakritsfrosting och dekorera med hallon, fånkålsdill och krossad tyrkisk peber och servera.