Apelsin- och saffranskaka samt lakrits- och hallonkaka

Apelsin- och saffranskaka samt lakrits- och hallonkaka
Foto: TV4
Johan Doverland
Johan Doverland

Apelsin- och saffranskaka samt lakrits- och hallonkaka

20 ingredienser

1 h

En grundsmet som blir två smarriga gluten- och laktosfria kakor. En med smak av apelsin och saffran, toppas med limefrosting. En med hallon som toppas med lakritsfrosting.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner långpanna

Grundsmet (två kakor)

  • 800 g laktosfritt smör
  • 8 ägg
  • 12 dl strösocker
  • 6 dl laktosfri vispgrädde
  • 16 dl glutenfri mjölmix
  • 8 tsk bakpulver

Apelsin- och saffranskaka

  • 2 apelsiner
  • 2 g saffran
  • 1 sockerbit

Lakrits- och hallonkaka

  • 800 g hallon

Frosting

  • 400 g laktosfritt smör
  • 800 g naturell laktosfri färskost
  • 6 dl florsocker
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 2 limefrukter
  • ca 50 g tyrkisk peber
  • 2-3 msk lakritspulver

Dekorationer

  • 100 g laktosfri vit choklad
  • fänkålsdill
  • tyrkisk peber

Gör så här

Grundsmet

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i mikro/kastrull och låt svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Tillsätt smör och grädde. Dela därefter smeten på 2.

Apelsin- och saffranskaka

  1. Stöt saffran med en sockerbit. Tillsätt saffran, apelsinskal, apelsinsaft.
  2. Blanda i hälften av mjölet och bakpulvret försiktigt utan att arbeta den för mycket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min, känn med sticka om den är torr, låt svalna.

Lakrits- och hallonkakan

  1. Mosa och sila hälften av hallonen så att inga kärnor finns kvar. Tillsätt hallonen i smeten och rör om.
  2. Tillsätt sedan resterande mjöl och bakpulver och blanda försiktigt utan att arbeta den för mycket.
  3. Häll i smord rund form. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min, känn med sticka om den är torr, låt svalna.
  4. Ta den vita chokladen och vänd den upp och ner. Så rutorna ligger neråt. Tag en hyvel eller skalare och dra försiktigt längs chokladen så du för fina runda "chokladrör", lägg på tallrik och ställ i kylen.

Frosting till båda kakorna

  1. Vispa smöret krämigt.
  2. Blanda i färskost och florsocker dela sedan den på 2.
  3. Kör tyrkisk peber i en mixer så det blir pulver men med småbitar och tillsätt i ena bunken med färskosten.
  4. Tillsätt ca 2 msk lakritspulver i samma bunke, smaka av till du får en god smak av lakrits och häll det i en spritspåse.
  5. Till den andra så tillsätt limessaft och limeskal. Rör till en luftig smet och fyll i en spritspåse.

Montering

  1. Stansa ut de svalnade kakorna med en rund stans.
  2. Spritsa ut limefrostingen på apelsinkakan. Använd fantasin med spritsen eller gör bara en cirkel från kanterna och inåt. Strö över den hyvlade chokladen och servera.
  3. Spritsa hallonkakan med lakritsfrosting och dekorera med hallon, fånkålsdill och krossad tyrkisk peber och servera.