Fruktbröd med parmesan

Fruktbröd med parmesan
Foto: TV4
Johan Doverland
Johan Doverland

Fruktbröd med parmesan

10 ingredienser

2,5 h

Bröd fyllt med torkade aprikoser och fikon. Gratineras i sluten med parmesan.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner limpor
  • 25 g jäst
  • 4 tsk havssalt/flingsalt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk olja
  • 5 dl vatten
  • 4 dl rågsikt
  • ca 9 dl vetemjöl
  • 75 g torkade aprikoser
  • 75 g torkade fikon
  • 200 g parmesanost

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Strö över 1 tsk salt och socker. Låt stå 1 minut och rör sedan om så att jästblandningen blir klumpfri.
  2. Häll i oljan och blanda runt och därefter i  med det ljumna vattnet (37 grader).
  3. Tillsätt rågsikt och nästan allt vetemjöl och knåda med händerna i ca 5 min.
  4. Låt jäsa i bunken i ca 1 timme.
  5. Skär frukterna i skivor, beroende på hur stora bitar du vill ha.
  6. Dela degen i 2 delar, platta ut och lägg ett lager med halva frukten och 1 tsk salt, och vik in ena kanten över frukten. Lägg ett till lager med andra halvan av frukten och 1 tsk salt och vik över den andra kanten. Rulla sedan ihop degen uppifrån. Forma till 2 knubbiga limpor och lägg dem på en smord plåt.
  7. Smeta ut lite rågsikt över bröden och jäs dem sedan i 30 min.
  8. Tag en vass kniv och gör snitt tvärs över limpan och sedan längs med, ca 1 cm djupt.
  9. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min, känn med sticka om det är färdigt. Stickan ska va torr.
  10. Strö riven parmesan över och låt stå någon minut i ugnen.