Blanda florsocker, mjöl, salt och 1 tsk vaniljsocker i matberedare. Tillsätt kallt smör, uppskuret i små kuber. Mixa (använd pulsknappen) tills smöret blivit till små klumpar i ärtstorlek.
Tillsätt ägg, mixa minimalt, stäng av så fort degen går ihop. Forma en rund jämn degklump, plasta, vila i kyl 30 minuter.
Smörj tartelettformar med lite smör. Baka ut pajerna: kavla tunt, nagga ordentligt och förgrädda skalen övertäckta med aluminiumfolie i 12-14 minuter i 200 grader.
Avlägsna tartelettskalen ur formarna direkt när de kommit ut ur ugnen, använd en liten tandpetare för att lossa kanterna om de är svåra att få loss.
Lakritskolakräm
Blanda smör, råsocker, sirap, grädde och kakao i en liten kastrull. Koka med termometer tills kolan uppnår 120 grader.#
Blanda i lakrits och vaniljsocker. Låt svalna en aning i kastrullen, men den får inte stelna, den ska kunna hällas ner i formarna.
Fyll tre avsvalnade formar med lakritskolakräm. Dekorera med röda vinbär. Pudra eventuellt en gnutta florsocker ovanpå.