Marias cupcakes med smak av marängsviss, semla eller pepparkaka

Marias cupcakes med smak av marängsviss, semla eller pepparkaka
Foto: TV4

Marias cupcakes med smak av marängsviss, semla eller pepparkaka

Av: Maria Ahlin

Från: Hela Sverige bakar

33 ingredienser

Marias recept på cupcakes som hon kallar "Marängswiss", "Fettisdagen" och "December". Söta minicupcakes med smak av maräng, choklad och körsbär, grädde och mandelmassa samt lingonpepparkaka.

Ingredienser

portioner st minicupcakes

Grundrecept, muffins

  • 150 g normalsaltat smör
  • 180 g ägg
  • 190 g strösocker
  • 4 g vaniljsocker
  • 3 dl standardmjölk
  • 360 g vetemjöl
  • 15 g bakpulver
  • 3 g salt
  • 1 citron, skalet
  • Smör till muffinsformar

Tillsätt till grundsmeten

  • 50 g mörk choklad 70 %
  • 1 banan
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 3 msk pepparkakskrydda
  • 3 dl frysta lingon

Frosting

  • 60 g äggvita
  • 140 g strösocker
  • 0,25 citron, saften
  • 20 g kakao, för dekor
  • 1 dl grädde
  • 15 körsbär med stjälk

mandelmassa

  • 2 dl sötmandel, skållad
  • 20 g äggvita
  • Bittermandelolja (några droppar)
  • 100 g florsocker, för dekor
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde

Vanilj- och lingonfrosting

  • 200 g färskost (eller annan cream cheese)
  • 60 g florsocker
  • 100 g osaltat smör
  • 1 vaniljstång
  • 3 g vaniljsocker
  • röd pastafärg

Gör så här

Grundrecept, muffins

  1. Sätt ugnen på 225 grader (vanlig ugn).
  2. Mal all mandel, lägg undan1 dl till mandelmassa.
  3. Smörj formarna med smör och fodra 12 st med mald mandel.
  4. Mortla kardemummakärnorna, smält chokladen, dela bananen i små bitar, riv citronen. Mät upp alla ingredienser till muffinsen, smaksättningarna i mindre kärl.
  5. Bryn smöret och blanda ner mjölken.
  6. Vispa socker, vaniljsocker och ägg poröst och rör samman med mjölken och smöret.
  7. Tillsätt citronskalet. Sikta ner torra ingredienser och rör måttligt.
  8. Väg och dela upp i tre skålar, vänd ner respektive ingredienser och fyll dina muffinsformar. Skjuts in i mitten av ugnen i ca 10 minuter, känn med sticka.

Mandelmassa

  1. Blanda resterande mald mandel med första mängden florsocker samt äggvita och bittermandel, dryga ut med vatten om den inte går ihop. Ställ in i kylen.
  2. Ta ut dina muffins ur ugnen och låt svalna under duk.

Vanilj- och lingonfrosting

  1. Vispa smöret vitt och fluffigt.
  2. Skrapa vaniljstången och vispa i tillsammans med färskost, florsocker och vaniljsocker, tillsätt röd pastafärg.
  3. Vispa till luftig konsistens, vänd i 1 dl lingon. Fyll spritspåse med mellanstjärntyll och lägg i kylen.

Chokladmaräng

  1. Vispa äggvita, citronsaft och hälften av sockret till ett fast skum. Tillsätt resterande socker i omgångar och tillsätt 15 g kakao. Fyll spritspåse med stor rundtyll.

Semmelgrädde

  1. Skrapa ur vaniljfröna och vispa upp vispgrädden rätt hårt. Fyll sprits med liten stjärntyll.

Montering

  1. Skär upp lock för jämn yta på alla muffins. Spara semmellocken. Gröp ur semmelmuffinens och rulla i en kula mandelmassa. Spritsa grädde och lägg på lock, sikta lite florsocker över.
  2. Sprista lingonvaniljfrostingen och lägg på tre lingon högst upp.
  3. Spritsa på maräng på chokladmuffinsen, bränn av och toppa med gräddtopp och ett körsbär. Sikta över lite kakao.