Chokladkupol

Chokladkupol
Foto: TV4
Rolf Svensson
Rolf Svensson

Chokladkupol

13 ingredienser

Chokladbakelse på nötbotten fylls med chokladmousse och hallonkräm.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner

Dacquoisebotten

  • 3 äggvitor
  • 100 g strösocker
  • 100 g valnötter, malda
  • 30 g mandelmjöl
  • 1 tsk citron, saft

Chokladmousse

  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk kaffe, starkt
  • 3 äggulor
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk cointreau

Hallonmousse

  • 250 g färska hallon
  • 250 g mascarpone

Garnering

  • 1 dl Valrhona kakaopulver

Gör så här

Dacquoisebotten

  1. Vispa äggvita, socker och citron till en fast maräng.
  2. Mixa valnötter, mandelmjöl och socker, vänd ned i marängen.
  3. Spritsa 6 bottnar anpassade till formarnas storlek. Grädda 15-20 min i 150 grader.

Chokladmousse

  1. Hacka chokladen och smält den. Rör ner kaffe, äggulor och Cointreau i chokladen. Låt blandningen svalna.
  2. Vispa grädden tjock. Vänd ner hälften av grädden i chokladen och blanda väl. Tillsätt resterande grädde.
  3. Fyll kupolerna. Gör en grop i kupolen för hallonmousse. Ställ i kylen.

Hallonmousse

  1. Blanda hallon och mascarpone.

Servering

  1. Ta fram kupolerna från kylen. Fyll håligheten med hallonkrämen. Lägg på en dacquoisebotten.
  2. Doppa formarna i varmt vatten några sekunder. Tryck ut kupolerna, tryck på sidan så lossnar de lättare.
  3. Sikta över kakaopulver (gärna valrhona) över kupolerna. Ställ kallt.