Svartvinbärsfyllda chokladtorn på dacquoisebotten

Svartvinbärsfyllda chokladtorn på dacquoisebotten
Foto: TV4
Rolf Svensson
Rolf Svensson

Svartvinbärsfyllda chokladtorn på dacquoisebotten

16 ingredienser

80 min

Nötbottnar med valnötter och mandelmjöl dekoreras med svartvinbärsmascarpone och chokladsmetana.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner

Nötbotten

  • 3 äggvitor
  • 100 g strösocker
  • 100 g valnötter
  • 30 g mandelmjöl
  • 2 tsk citron, saft
  • 1 tsk smör

Fyllning

  • 100 g mörk choklad 60 %
  • 2 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 2,5 dl smetana
  • 2 dl mascarpone
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl svartvinbärsgelé
  • 1 msk cognac

Tillbehör

  • 200 g mörk choklad, till ca 36 chokladtungor
  • 6 röda vinbär

Gör så här

Nötbotten

  1. Vispa äggvitor och 60 gram socker och citron till maräng.
  2. Kandera 100 gram valnötter i 30 gram smält socker och en tesked citronsaft, detta görs ca 3 minuter i stekpanna, klicka i en tsk smör och rör runt så nötterna lossnar från varandra, lägg upp på tallrik.
  3. Mixa valnötter, mandelmjöl och socker. Vänd ned i marängen.
  4. Spritsa tolv bottnar, cirka 5 cm i diameter. Grädda 15-20 min i 150 grader.

Fyllning choklad

  1. Vispa 2,5 dl smetana fast. Vispa 2 dl vispgrädde fast.
  2. Smält 100 gram choklad och blanda i 2 äggulor, sedan smetana och sedan vispgrädde.
  3. Smaksätt med lite cognac efter smak.

Fyllning svartvinbär

  1. Vispa grädden. Blanda ihop mascarpone och vaniljsocker med svartvinbärsgelé. Vänd ner grädden.

Chokladtungor

  1. Gör chokladtungor, ca 2 cm breda och 6-7 cm höga

Montering

  1. Spritsa ut chokladfyllning på 6 bottnar.
  2. Montera en botten ovanpå varje. Avsluta med att spritsa svartvinbärsgrädde.
  3. Montera chokladtungor runt dessertbakelserna. Garnera med röda vinbärsklasar.