Svensk grundsmak med utländska influenser såsom kanel, kardemumma, apelsin och vallmo /Rolf
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.
Ingredienser
bitar
Tårta
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
210 g vetemjöl
3 msk blå vallmofrön
1 apelsin, rivet skal
0,75 dl apelsin, pressad
Apelsincurd
2 apelsiner, tivet skal
1,5 dl apelsin, pressad
2 ägg
2 äggulor
1,5 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
50 g smör
Smaksättning
2 msk kardemummakärnor
2 msk malen kanel
Frosting
3 dl vispgrädde
0,5 krm bakpulver
300 g naturell philadelphiaost
2 dl florsocker
2,5 dl smetana
Garnering
400 g gul och blå marsipan (färdigfärgad - svenska flaggans färger)
3 färska hallon
Gör så här
Tårtbotten
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och rör ner mjölken. Blanda alla torra ingredienser.
Sikta ner det i äggpöset varvat med smörmjölken.
Blanda i apelsinskal och saft. Häll smeten i smord form med löstagbar botten.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i cirka 35 min.
Apelsincurd
Blanda apelsinskal/-saft, ägg, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen har tjocknat.
Ta av kastrullen åt sidan och rör ner smöret. Sila och låt kallna.
Fördela curden i tre skåla. Smaksätt en del med kanel. En del med mald kardemumma.
Frosting
Vispa grädde och bakpulver hårt.
Rör ihop färskosten och florsocker.
Vispa smetana hårt. Blanda ihop allt i låg hastighet tills det blir fluffigt.
Montering och garnering
Skär kakan i fyra bottnar.
Fördela hälften av frostingen på tre av bottnarna. På ena botten läggs apelsincurd. På andra botten läggs curd med kardemumma och på tredje botten läggs kanelcurden.
På respektive botten, montera ett färskt hallon i centrum.
Lägg ihop bottnarna.
Täck tårtan med frosting. Garnera med gula och blå marsipanrosor i form av svenska flaggan.