Valnötsbröd med smak av fänkål och rosmarin

Valnötsbröd med smak av fänkål och rosmarin
Foto: TV4
Rolf Svensson
Rolf Svensson

Valnötsbröd med smak av fänkål och rosmarin

12 ingredienser

2,5 h

Limpa smaksatt med västerbottensost, fänkål, rosmarin och hackade valnötter.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner limpa
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 dl potatisfiber
  • 1 tsk havssalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk ljus sirap
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl riven stark ost (typ västerbotten)

Torra kryddor

  • 1 msk fänkål
  • 1 msk rosmarin
  • 2,5 dl valnötter

Gör så här

  1. Rör ut jästen i 37-gradigt vatten.
  2. Tillsätt olja och sirap.
  3. Blanda de torra ingredienserna (utom valnötter), tillsätt i degvätskan och häll även i osten.
  4. Arbeta ihop till en deg.
  5. Låt jäsa i 30 min.
  6. Hacka valnötter grovt, arbeta i dem i degen.
  7. Låt jäsa i ytterligare i 30 min.
  8. Ta upp degen försiktigt och forma den till en limpa och vrid den. Grädda i 30 min i 200 grader.