Äpple- och kanelkrans, toscabullar med pecannötter, blåbärs- och vaniljbullar

Äpple- och kanelkrans, toscabullar med pecannötter, blåbärs- och vaniljbullar
Foto: TV4
Ulrika Lind
Ulrika Lind

Äpple- och kanelkrans, toscabullar med pecannötter, blåbärs- och vaniljbullar

29 ingredienser

2 h

En deg, två sorters bullar och en krans. Blåbärsbullar med philadelphiaost. Pecanbullar med toscatäcke. Krans med äpple och kanel.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner krans + 20 bullar

Grundrecept vetebröd

  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl vit sirap
  • 875 g vetemjöl
  • 1 ägg

Äpple- och kanelfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 50 g milda
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • 2 äpplen
  • 0,5 dl farinsocker
  • fett, att steka i

Pecanfyllning

  • 125 g mandelmassa
  • 75 g milda
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl pekannötter

Toscatopping

  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 50 g mandelspån

Vaniljfyllning

  • 50 g smör
  • 50 g färskost
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl blåbär
  • pärlsocker

Gör så här

Grundrecept vetebröd

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm inte till mer än 37 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resterande degspad, salt, sirap, och nästan allt mjöl.
  3. Arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper kanterna.
  4. Jäs under bakduk, alt pudra lite mjöl över degen och täck bunken med plastfolie. Låt jäsa ca 30 min.

Äpple- och kanelfyllning

  1. Riv mandelmassan och rör i hop med övriga ingredienser.
  2. Skala och tärna äpplena, inte större än 1x1 cm kuber.
  3. Blanda äppelbitarna med farinsocker och stek försiktigt tills bitarna börjar mjukna. Låt svalna och rör sedan ned i kanelsmeten.

Pecanfyllning

  1. Riv mandelmassan och rör ihop med smör och vaniljsocker. Hacka pecannötterna och blanda ner i mandelmassan.

Toscatopping

  1. Blanda samman alla ingredienser i en kastrull och värm försiktigt tills allt blandat sig och tjocknat något. Det får inte koka!

Utbakning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 lika delar.
  3. Kavla ut 2 av delarna till lika stora rundlar på ca 25 cm i diameter, gärna på bakplåtspapper.
  4. Bred ut äpple- och kanelfyllningen på den ena rundeln och lägg den andra rundeln över.
  5. Med lika mellanrum, skär 16 snitt utifrån kanten mot mitten men stanna ca 3 cm från mitten. Tvinna varje "arm" några gånger och för ihop ändarna från en "arm" med "armen" bredvid så du slutligen har 8 "armar" i vad som nu liknar en stjärna.
  6. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Låt jäsa under bakbuk ca 20-30 min. Grädda mitt i ugn ca 15-20 min.

Toscabullar med pecannötter

  1. Höj ugnsvärmen till 250 grader.
  2. Kavla ut 1 av degbitarna till en rektangel.
  3. Bred ut pecannötsfyllningen på halva och vik sedan degen på mitten. Skär 10 remsor och i varje remsa gör du ett längsgående snitt på mitten men lämna ca 1 cm. Tvinna ihop och gör en snygg knut.
  4. Låt jäsa ca 20-30 min. Toppa varje bulle med toscasmeten och grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Blåbärs- och vaniljbullar

  1. Dela sista degbiten i 10 lika stora delar och rulla till bollar.
  2. Gör en stor grop i mitten av varje bulle och lägg en klick av philadelphiasmeten i mitten. Toppa med några blåbär.
  3. Låt jäsa ca 20-30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min, 225 grader.