Choklad- och päronmoussebakelse

Choklad- och päronmoussebakelse
Foto: TV4
Ulrika Lind
Ulrika Lind

Choklad- och päronmoussebakelse

18 ingredienser

1 h

Chokladbotten toppad med päronmousse och färska päron.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner

Chokladkaka

  • 2 dl vetemjöl
  • 2,25 dl strösocker
  • 0,75 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1,25 dl filmjölk
  • 0,5 dl olja
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk vaniljextrakt
  • 1,25 dl kaffe, kallt

Päronmousse

  • 3 gelatinblad
  • 1 förp päronpure [125 g barnmatsburk]
  • 1 msk päronsaft, koncentrerad
  • 1 msk päroncognac
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 päron

Gör så här

Chokladkaka

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser.
  3. Vispa ihop filmjölk, ägg, olja och vaniljextrakt. Rör ner med de torra ingredienserna.
  4. Vispa försiktigt ner kaffet.
  5. Häll i en bakplåtspappers klädd form ca 25x30 cm och grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna.

Päronmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Värm socker, päronpuré, konjak och päronsaft i en kastrull.
  3. Krama ur gelatinbladen och rör ner i päronpurén. Rör tills gelatinet löst upp sig helt. Låt svalna något.
  4. Vispa grädden hårt. Vänd ner päronpuren och blanda väl.
  5. Ta sedan med 6 fyrkantiga desserteringar ut en fyrkant av chokladkakan med varje dessertring.
  6. Låt kakan ligga kvar i ringen. Fyll hela vägen upp med mousse. Ställ kallt. Dekorera med skivade päron.