Jordgubbspaj med rabarber och vanilj

Jordgubbspaj med rabarber och vanilj
Ulrika Lind
Ulrika Lind

Jordgubbspaj med rabarber och vanilj

10 ingredienser

1,5 h

Ljuvlig paj fylld med en kompott gjord på rabarber, jordgubbar och vaniljstång.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner paj

Deg

  • 410 g vetemjöl
  • 2,5 tsk strösocker
  • 1,75 tsk salt
  • 270 g osaltat smör, i kuber
  • ca 1,2 dl vatten (isvatten)

Fyllning

  • 500 g jordgubbar
  • 500 g rabarber
  • 1 vaniljstång
  • 300 g syltsocker
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. "Pulsa" ihop mjöl, socker och salt i en matberedare.
  3. Tillsätt smöret i kuber och pulsa tills du har en grynig massa med ärtstora bitar av smör.
  4. Tillsätt isvattnet och pulsa tills degen precis börjar gå ihop, häll ut på en bit plastfolie och tryck försiktigt ihop degen.
  5. Lägg degen kallt att vila.
  6. Skölj och skiva jordgubbarna och rabarbern och lägg i en kastrull.
  7. Skrapa ur vaniljstången och lägg i allt i kastrullen tillsammans med syltsockret, rör runt och låt koka upp.
  8. Låt sylten koka på medelvärme ca 15 min.
  9. Dela pajdegen i 2 nästan lika stora bitar, kavla ut den större delen och täck en pajform. Ställ kallt att vila.
  10. Lägg aluminiumfolie över pajskalet och fyll upp med torkade ärtor eller pajvikter, grädda ca 10 min.
  11. Ta ut och ta bort folie och ärtor/vikter, grädda ytterligare ca 5 min tills skalet är gyllene.
  12. Ta ut och fyll med jordgubbs- och rabarberkompotten.
  13. Kavla ut den andra delen av degen till ett lock och täck pajen med, pensla med uppvispat ägg och ställ tillbaka i ugnen till pajen har fått fin färg, ca 20 min