Morotsbröd med russin och solrosfrön

Morotsbröd med russin och solrosfrön
Foto: TV4
Ulrika Lind
Ulrika Lind

Morotsbröd med russin och solrosfrön

11 ingredienser

2,5 h

Saftigt bröd med rivna morötter, russin och solrosfrön.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner limpa
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk smör, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung, flytande
  • 2 dl morot, finrivna
  • 1 dl russin
  • 1 dl solroskärnor
  • ca 210 g vetemjöl special
  • ca 150 g rågsikt
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Värm mjölken till inte mer än 37 grader.
  2. Smula sönder jästen i skålen till en köksmaskin och slå över mjölken, rör om till jästen löst sig.
  3. Tillsätt smör, salt, honung, morötter, russin, solrosfrön (spara 0,25 dl till dekoration och det mesta av mjölet).
  4. Arbeta degen kraftigt till den känns smidig.
  5. Jäs ca 30 min.
  6. Sätt ugnen på ca 250 grader.
  7. Ta upp degen på mjölat bord och dela i 4 delar, rulla lätt ut varje del till en längd på ca 30-40 cm.
  8. Fläta ihop i en fyrfläta och flytta över till en plåt klädd med bakplåtspapper.
  9. Låt jäsa ca 20 min.
  10. Pensla med uppvispat ägg och strö över solrosfrön.
  11. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 225 grader, grädda ca 20 min. Låt svalna på galler under bakduk.