Plättspån med jordnötsfrosting

Plättspån med jordnötsfrosting
Foto: TV4
Ulrika Lind
Ulrika Lind

Plättspån med jordnötsfrosting

9 ingredienser

40 min

Smarriga kakor med hackade jordnötter fylls med jordnötskräm.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner st
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl smör, smält
  • jordnötter, hackade

Jordnötsfyllning

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl florsocker
  • 1 msk mjölk
  • 50 g jordnötssmör, finkornigt

Gör så här

  1. Rör i hop ägg och socker.
  2. Rör ner vetemjöl och det smälta smöret.
  3. Bred ut smeten på bakplåtspapper, ca 10 cm rundlar.
  4. Strö lite jordnötter på varje kaka och grädda i ugn 200 grader tills dom börjar få färg i kanterna.
  5. Ta ut ur ugnen och lossa spånen med en stekspade. Rulla snabbt upp spånen runt något, tex handtaget på en träslev med runt handtag. Lägg åt sidan med skarven nedåt. Akta så du inte bränner dig!
  6. Gör jordnötskrämen under tiden du väntar på att kakorna ska svalna. Med elvisp, vispa smör och florsocker smidigt.
  7. Tillsätt mjölk och jordnötssmör och fortsätt vispa tills det blir riktigt fluffigt.
  8. Fyll en spritspåse med jordnötskrämen och fyll varje kaka.