Helenas enkla kräft-foccacia

kräftbröd helena lyth
Helena Lyth profilbild
Helena Lyth profilbild

Helenas enkla kräft-foccacia

Av: Helena Lyth

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

1.5 h

Att göra en smarrig focaccia med vackert kräftmönster är lika vackert som gott. Perfekt tillbehör till kräftskivan och dessutom väldigt gulligt att titta på. Vill du ha fler smarta tips till kräftskivan? Spana in Helenas pyssliga blogg!

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1 msk flingsalt
  • 550 g vetemjöl special
  • tomat (i olika storlek)
  • 1 röd paprika
  • pepparkorn

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten och vispa tills jästen lösts upp. Fortsätt med olivolja, honung och flingsalt.
  2. Byt till slev och vänd ner mjölet. Knåda ihop med händerna till en deg och låt jäsa under duk i 30 minuter. Häll olivolja i en ugnsplåt och strö över flingsalt.
  3. Ta ut degen på ett mjölat bord och knåda ihop degen. Tryck sedan ut degen något och för över den till plåten. Tryck nu ut den helt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk och sätt på ugnen på 220°.
  4. Skär en stor oval tomat på längden till kräfthuvud och två mindre ovala tomater till klor. Skär strimlor av olika storlek av röd paprika för “tummar”, stjärt och armar.
  5. Stick ner fingrarna i degen och nagga över hela ytan. Dekorera med grönsakerna till kräftor och lägg till pepparkorn som ögon. Avslutat med att ringla över olivolja, strössla över flingsalt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, tills brödet fått fin färg.