Brunkebergs svartbröd

Brunkebergs svartbröd
Foto: Stefan Wettainen
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Brunkebergs svartbröd

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

13 ingredienser

Ett mörkt och kryddigt bröd. Receptet ger två formböd.

Ingredienser

  • 650 g filmjölk
  • 75 g jäst
  • 480 g vetemjöl special
  • 320 g grovt rågmjöl
  • 80 g grahamsmjöl
  • 175 g mörk sirap
  • 40 g farinsocker
  • 10 g mald anis
  • 20 g havssalt

Pensling:

  • 1 msk kaffe, kallt
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 msk honung
  • 1 msk smör, smält

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller kraftigt med träspatel för hand minst dubbelt så länge.
  2. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Den skall vara lös och kladdig. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  3. Dela degen och lägg den i två smorda brödformar. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 180 grader.
  5. Ställ in formarna i ugnen och grädda bröden i ca 1 timme eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Ta ut dem ur formen och känn på dem, de skall kännas fasta när de är klara.
  6. Lägg tillbaka bröden i formarna. Pensla dem med kaffeblandningen och ställ in dem i ugnen igen i ytterligare ca 5 minuter.
  7. Ta ut bröden ur formarna och låt dem svalna på galler.