Helstekt fläskfilé med hasselbackspotatis

Helstekt fläskfilé med hasselbackspotatis
Foto: Tv4

Helstekt fläskfilé med hasselbackspotatis

Av: Stefan - Sollefteå

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

40 m

En klassisk rätt där mör fläskfilé steks hel och serveras med krispig hasselbackspotatis. Potatisen skivas tunt, penslas med smör och gräddas gyllene i ugnen. Tillsammans blir det en härlig rätt perfekt till både vardag och fest.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fläskfilé

  • 1,5 fläskfilé
  • 2 msk smör
  • 1 tsk matolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 msk färsk timjan, finhackad

Hasselbackspotatis

  • 8 potatisar, skalade
  • 100 g smör
  • 2 krm salt
  • 8 skivor Västerbottensost

Bearnaisesås

  • 4 äggulor
  • 2,5 msk vinäger
  • 500 g smör
  • 1-2 schalottenlökar
  • 2 msk färsk dragon, hackad
  • 2 msk persilja, hackad

Servering

  • sallad

Gör så här

Fläskfilé

  1. Putsa fläskfilén.
  2. Strö kryddorna i en påse med fläskfilén och låt den ligga i kylskåpet och dra tills det är dags att steka den.

Hasselbackspotatis

  1. Skala potatisen och smält smöret i en kastrull.
  2. Skiva potatisen, men inte helt igenom.
  3. Lägg potatisen i en smord ugnsform och pensla dem med det smälta smöret samt salta. Strö även över Västerbottensosten.
  4. Tillaga i ugnen i 20-30 minuter tills de har fått fin färg.

Bearnaisesås

  1. Mät upp äggulor och vinäger i en skål.
  2. Smält smöret så att det börjar bubbla men inte tar färg.
  3. Häll ner det heta smöret i en tunn stråle i skålen med äggen under omrörning, ta inte med bottensatsen.
  4. Smaksätt såsen med lök, persilja och dragon.

Servering

  1. Servera fläskfilén med hasselbackspotatis, sås och valfri sallad.