Helstekt sjötunga med vitvinssås

Fredrik Eriksson ny

Helstekt sjötunga med vitvinssås

28 ingredienser

1 h

Helstekt sjötunga med vitvinssås, forellrom, gräslök och krossad amandine potatis med spenat blir en riktigt lyxig och välsmakande rätt.

Ingredienser

portioner

Helstekt sjötunga

  • 4 sjötunga, hela klippta och flådda utan huvud
  • vetemjöl
  • ströbröd
  • 100 g smör
  • olja
  • salt
  • vitpeppar

Fiskfond

  • 500 g fiskskrov
  • 1-1,5 l vatten
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 gul lök
  • 2-4 cm rotselleri
  • 2-4 cm fänkål

Vitvinssås med gräslök och forellrom

  • fiskfond (se recept ovan)
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • vitpeppar
  • majsstärkelse
  • 50 smör
  • 40 g forellrom
  • 4 msk gräslök

Potatis och spenat

  • 8 potatisar (gärna amandine)
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 förp bladspenat
  • 1 citron

Gör så här

Helstekt sjötunga

  1. Skölj sjötungorna och klipp bort huvud och ta bort eventuellt blod. Torka av och vänd dem i vetemjöl och ströbröd.
  2. Bryn smöret i pannan och lägg ner fisken försiktigt så inte smöret skvätter mot dig.
  3. Bryn fisken gyllenbrun på medelvärme ca 6-7 minuter innan du vänder dem. Ös med smör hela tiden samt salta och peppra.
  4. Stek fisken sakta ca 6-7 minuter på nästa sida. När filéerna börjar släppa från varandra så är de klara.
  5. Ta upp dem och låt dem vila på ett smörgåspapper.
  6. Bena sedan ur dem med hjälp knivar eller paletter. Ta även bort ”benkransen ” runt.
  7. Lägg ihop fiskarna och lägg dem på en plåt. Värm dem i ugnen på 200 grader i några minuter innan servering.

Fiskfond

  1. Skölj benen väl och dela på fiskskroven till mindre bitar, men ta bort gälarna.
  2. Slå på vattnet och låt koka upp. Skumma av och tillsätt kryddor och fint skurna grönsaker.
  3. Sjud sakta i 10 minuter. Låt sedan dra minst en timme innan du silar av.
  4. Koka slutligen ner fonden till hälften.

Vitvinssås med gräslök och forellrom

  1. Koka ner fonden tills 3 dl återstår. Häll i vinet och koka ner till hälften.
  2. Tillsätt grädde och crème fraiche och koka vidare.
  3. Smaksätt med lite riven vitlök, salt, vitpeppar och red av med maizena. Blanka av såsen med smöret och mixa den slät.
  4. Beräkna att det behövs ca 0,5 dl sås till varje portion.
  5. Till såsen går det åt ca 10 g forellrom till varje portion samt 1 msk fint skuren gräslök.

Potatis och spenat

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten och slå sedan av vattnet.
  2. Finhacka löken och fräs den mjuk i smör. Tillsätt potatisen och mosa den lätt. Tillsätt spenaten och vänd runt allt. Riv över lite citronskal.
  3. Servera fisken med såsen och potatisen.