Hemgjord färskost

Hemgjord färskost
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Hemgjord färskost

4 ingredienser

Receptet ger en neutral färskost som kan användas i bak och mat. Den kan också smaksättas med färska örter, kryddor, pepparrot eller nötter - det är bara att experimentera sig fram.

Marie använder koncenterad löpe, då behövs bara någon droppe. Om du köper din i livsmedelsbutiken behövs mer, ca 1-3 msk.

Färskosten håller upp till en månad i kyl.

Ingredienser

  • 10 l mjölk
  • 2 dl filmjölk (så färsk som möjligt)
  • 0,5 ml ostlöpe, koncentrerad [1-3 msk om du köper löpe i affären]
  • havssalt (utan jod)

Gör så här

Dag 1

  1. Häll mjölken och filmjölken i ett stort kärl eller en hink med lock. Rör om och låt stå i 30 minuter. Tillsätt löpen och rör runt. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar.

Dag 2

  1. Låt ostmassan rinna av i en silduk i 3-5 timmar, tills den har en bredbar, fast konsistens. Salta färskosten och krydda den om du vill. Vänd på färskosten då och då.