Gnocchi är fluffiga små potatiskuddar som görs på kokt pressad potatis, ägg och vetemjöl. Här vänds de efter kokning runt i en oslagbart god sås på salsiccia, gorgonzola och vitt vin.
ca 150-200 g vetemjöl (mängden beror på potatisen, så det kan variera)
salt
Salsicciasås
ca 300 g salsicciafärs
0,5 dl olivolja
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök
1 dl torrt vitt vin
1 tsk torkad rosmarin
2,5 dl vispgrädde
ca 50 g gorgonzolaost
parmesanost, att riva över
krasse, att klippa över
Gör så här
Gnocchi
Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är precis klar.
Häll av och låt ånga av utan lock.
Pressa potatisen genom en potatispress.
Tillsätt ägget och mjöl till den pressade potatisen. Arbeta ihop till en deg som precis går ihop. Du kan behöva addera mer eller mindre mjöl beroende på potatisen. Degen ska inte överarbetas, då blir det inte fluffiga gnocchis.
Lägg upp degen på mjölat bord. Forma ca 1 ½ cm tjocka rullar och skär dem i 2 cm långa bitar.
Gör gnocchiformen med en gaffel eller låt dem vara släta, båda varianterna är goda. Lägg gnocchin på en mjölad tallrik.
Sås
Fräs salsiccian i olivolja i en panna tills den fått lite färg.
Tillsätt vitlöken och stek tills löken är mjuk och glansig. Pressa i vitlöken och tillsätt rosmarinen, låt fräsa 2-3 minuter.
Häll på det vita vinet och låt det koka in. Häll på vispgrädden och ge såsen ett uppkok. Vänd ner bitar av gorgonzolan.
Vid servering
Koka gnocchin i omgångar i saltat vatten. När de flyter upp till ytan är de färdiga.
Ta upp och vänd ner i såsen. Riv över parmesanost och smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med smörgåskrasse och ät genast.