Hemgjord sushi - Jennie Walldéns recept

koket.se
Hemgjord sushi - Jennie Walldéns recept
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Hemgjord sushi - Jennie Walldéns recept

18 ingredienser

1 h

Jennie recept på hur du gör sushi nigiri från grunden - alltifrån hur du smaksätter riset till hur du formar kuddarna och lägger på lax och avokado. Lite pyssligt men inte alls så svårt som man kan tro.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 6 dl rundkornigt sushiris
  • 6,5 dl vatten
  • 1 dl risvinäger
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 2 noriark (sjögräsark)
  • 400 g rå lax (av typ salma) (eller fröyalax)
  • 2 avokador
  • 3 msk färsk pepparrot, riven
  • 1 msk neutral rapsolja
  • 1 dl sesamfrön, rostade
  • 1 msk japansk soja
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 ask krasse, klippt
  • 1 kruka gräslök, finhackad
  • 1 dl gari (picklad ingefära)
  • 1 dl japansk soja, till servering

Gör så här

  1. Börja med att tvätta riset. Lägg det i en stor bunke och häll på vatten. Rör om med händerna och byt vatten i bunken tills vattnet är klart och genomskinligt. Häll av och låt droppa av ordentligt i en sil.
  2. Koka riset i 6,5 dl vatten (utan salt!) på låg medelvärme i 18 minuter. Dra av från värmen och låt stå i 15 minuter. Lägg sedan riset i en stor skål.
  3. Blanda risvinäger med socker och salt till sockerkristallerna löst sig. Häll över riset och blanda försiktigt med en fuktig träslev eller slickepott.
  4. Under tiden riset kokar, förbered de övriga ingredienserna. Skär lax i tunna bitar, skär avokado i tunna skivor på längden och klipp norin i 1 cm breda remsor.
  5. Blanda riven pepparrot med oljan. Finhacka gräslök och klipp krasse.
  6. Blanda majonnäs med 1 msk soja och sesamoljan.
  7. Ställ fram en skål med vatten att blöta händerna i, med blöta händer klibbar inte riset lika mycket.
  8. Lägg lite ris i handen och lägg på en gnutta pepparrot. Lägg på en laxskiva och forma försiktigt till ett munsstort paket. Linda en remsa nori runt om.
  9. Upprepa med resten av laxen och gör sedan samma sak med avokadon.
  10. Lägg sushibitarna på ett vackert fat i rad. Strö över sesamfrön, gräslök och krasse.
  11. Servera sushin med resterande soja och gari samt sojamajonnäs att dippa i för de som vill.