Rostbiff med ljummen sallad

Rostbiff med ljummen sallad
Foto: TV4
Henrik Norström
Henrik Norström

Rostbiff med ljummen sallad

16 ingredienser

Rostbiff med ljummen sallad på vintergrönsaker och hasselnötter. En perfekt vintermiddag på säsongens grönsaker.

Ingredienser

portioner
  • 700 g rostbiff
  • salt
  • peppar
  • smör
  • 1 knippe färska örter (timjan och rosmarin)
  • 2 färska vitlöksklyftor
  • 3 fänkål
  • 2 gulbetor
  • 6 jordärtskockor
  • 8 brysselkål
  • 1 broccoli
  • 14 bitar rödkål
  • 1 dl hasselnötter, skalade
  • rapsolja
  • salladsmix
  • vitvinsvinäger, lagrad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Salta och peppra rostbiffen, bryn den gyllenbrun runt om i smör med en timjan/rosmarinkvist och färsk vitlök. Lägg köttet i en ugnssäker form med kryddorna. Sätt in den mitt i ugnen och stek rostbiffen färdigt tills innertemperaturen är 55 grader. Ta ut rostbiffen och låt den vila.
  3. Höj ugnsvärmen till 150 grader. Ansa och koka 2 st av fänkålen. Skala och koka gulbetorna och jordärtsskockorna hela i saltat vatten ca 20 minuter (de ska vara lite motstånd kvar). Låt svalna. Koka brysselkålen och skalade morötter i saltat vatten i cirka 2 minuter, kyl av i isvatten. Koka broccolin i buketter i saltat vatten i cirka 1 minut kyl av i iskallt vatten. Skiva rödkålen fint och blanchera den i 1 min.
  4. Rosta hasselnötterna cirka 10 minuter, salta och hacka nötterna grovt.
  5. Skär fänkålen i klyftor, brysselkål i halvor, klyftor av gulbetorna, bitar av jordärtskockorna, broccolibuketter och rödkål läggs på en plåt, droppa på rapsolja och strö på salt och peppar. Hög ugnsvärmen till 175 grader.
  6. Värm grönsakerna i cirka 5 minuter, blanda om och lägg på hasselnötter. Lägg grönsakerna i en skål, tillsätt salladsskott, hyvlad rå broccolistock, hyvlad rå fänkål, vinäger och rapsolja. Servera med nyskivad ljummen rostbiff.