Het koreansk potatisgratäng med sojastekt kyckling

NYHET
koket.se
Het koreansk potatisgratäng med sojastekt kyckling
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Het koreansk potatisgratäng med sojastekt kyckling

22 ingredienser

45 min

Gör om en klassiker tillsammans med Jennie och låt potatisgratängen få hetta ifrån koreansk gochujang. Riktigt gott ihop med saftiga, sojamarinerade kycklingsteaks och krispig sallad i asiatisk vinägrett.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

Kyckling

  • 4 kycklingsteaks (dvs urbenad kycklingklubba med skinn)
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök, rivna

Gratäng

  • 1 gul lök, tunt skivad
  • 8 klyftor vitlök, finhackade
  • 900 g fast potatis, skalad och skivad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk (3%)
  • 3 msk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 2 msk gochugaru (milt koreanskt chilipulver) [eller paprikapulver]
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk flytande honung
  • 300 g riven mozzarella (eller annan mild ost, tex mild prästost eller herrgård)
  • olja, till stekning

Sallad

  • 2-3 salladslökar, tunt skivade
  • 1 förp salladsmix
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda soja, sesamolja och riven vitlök. Pensla kycklingen med blandningen. Låt stå och marinera medan du förbereder gratängen.
  3. Stek lök och vitlök i olja i en stor stekpanna tills de börjar få lite färg.
  4. Lägg i skivad potatis, grädde, mjölk, gochujang, gochugaru och japansk soja. Låt puttra i 10 minuter.
  5. Tillsätt honung och smaka av och se om det behövs lite mer soja. Låt puttra i ytterligare 2 minuter.
  6. Häll blandningen i en gratängform och toppa med riven ost. Ställ i ugnen i 15 minuter till osten smält och gratängen bubblar.
  7. Stek kycklingen med skinnsidan ner i en stor panna. Vänd efter några minuter och stek tills kycklingen är genomstekt.
  8. Blanda ihop soja, vinäger, sesamolja och honung till salladen. Ringla över salladen, vänd runt och strö sesamfrön över.
  9. Servera den goda heta bubbliga gratängen med den nystekta kycklingen och den krispiga salladen.