Heta räkor med papas arrugadas

POPULÄRT
koket.se
Heta räkor med papas arrugadas
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Heta räkor med papas arrugadas

21 ingredienser

40 min

Lyxig middag med spanska smaker. Räkor vänds runt i rikligt med smör smaksatt med chili, vitlök och olivolja samt aioli och saltkokt potatis.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Heta räkor

  • 400 g skalade räkor
  • 2 röda chilifrukter
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 100 g smör
  • 300 g romanticatomater
  • 2 salladslökar
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • salt
  • svartpeppar

Aioli

  • 2 äggulor, rumsvarma
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2 tsk citronsaft
  • 2,5 dl matolja
  • 0,5 dl olivolja, av bra kvalitet
  • salt

Papas arrugadas

  • 600 g delikatesspotatis, med skalet kvar
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt

Garnering

  • färsk bladpersilja

Gör så här

Papas arrugadas

  1. Koka potatisarna i vatten och salt tills de är mjuka.

Aioli

  1. Vispa ihop äggulor, senap, vitlök och citron. Vispa försiktigt i matoljan, droppvis i början, lite i taget. Avsluta med att vispa ner olivoljan. Smaka av med salt.

Heta räkor

  1. Skiva chili och vitlök tunt. Fräs mjuka i olivolja och smör.
  2. Halvera tomaterna. Skiva salladslöken. Blanda i tomater, salladslök, räkor och persilja i chilismöret och rör runt ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
  3. Servera räkorna med potatis, aioli och gärna ett gott bröd till.

Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av dina goda räkrätt. /Köket-redaktionen