Heta räkor på hembakat bröd

Heta räkor på hembakat bröd
Foto: Tv4

Heta räkor på hembakat bröd

Av: Victor - Stockholm 2

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

2 h

Heta räkor på hembakat bröd är en enkel rätt som passar perfekt som förrätt eller lättare middag. Enkelt att göra men fullt av smak – perfekt för att imponera på gästerna!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Bröd

  • 2,5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 0,75 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 7 dl vetemjöl special (ekologiskt, spara ca 0.5 dl till utbakning)

Heta räkor

  • 750 g räkor med skal, tinade
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 chilifrukter
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 dl extra virgin olivolja
  • 0,5-1 tsk flingsalt

Gör så här

Bröd

  1. Värm upp vattnet fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet, salt och olivolja.
  3. Arbeta in lite av mjölet i taget. Arbeta degen smidig i 5-10 minuter. Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
  4. Baka ut degen till en längd och lägg längden på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt brödet jäsa under bakduk i 40 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Pensla längden med kallt vatten, pudra över lite mjöl och skåra med en vass kniv.
  8. Sätt in plåten i ugnen, sänk temperaturen till 225 grader och baka brödet i 20 minuter.
  9. Låt brödet svalna på ett galler.

Heta räkor

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skala räkorna och lägg dem i en stor skål.
  3. Skala vitlöken och skiva dem tunt.
  4. Dela chilifrukterna och kärna ur dem. Strimla dem sedan tunt.
  5. Lägg vitlöken, chilin och sambal oelek i skålen med räkorna. Salta en aning och häll i olivoljan. Marinera i minst 30 minuter i kylskåp.
  6. Fördela räkorna i fyra mindre ugnssäkra formar. Hetta upp räkorna i ugnen i 7 minuter.
  7. Servera räkorna rykande varma med rostat bröd.