Hjort med kantareller, granskott och en fantastisk blåbärssås

Hjort med kantareller, granskott och en fantastisk blåbärssås
Foto: TV4

Hjort med kantareller, granskott och en fantastisk blåbärssås

Av: Daniel - Vara Grästorp

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1 h + 2, 5 h

Dragondoftande hjort som tillagats i en sous vide. Serveras med blåbärssås, bakade jordärtskockor och smörstekta kantareller.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hjort

  • 800 g hjort
  • 1 knippe färsk dragon
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar, nymalen

Blåbärssås

  • 3 rödbetor
  • 1 kg blåbär
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knippe timjan
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 citron, skal och saft
  • ca 10 enbär
  • 2 stjärnanis
  • 1 dl strösocker
  • 70 cl vitt vin
  • 2 msk honung

Jordärtskockor

  • 12 jordärtskockor
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör

Tillbehör

  • 1 l kantareller
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 100 g smör, Minst
  • 1 knippe gräslök
  • 1 knippe buskkrasse
  • 15-20 inlagda granskott

Gör så här

Hjort

  1. Gnid in köttet ordentligt i kryddorna, lägg i vacuumpåse med dragonen och vakuumpacka. Tillaga i sous vide (vattenbad 58 grader) i 2,5 timmar.

Blåbärssås

  1. Ner med rödbetor, blåbär, lök, timjan, kanel, citronskal, enbär och stjärnanis i en kastrull och låt fräsa. Tillsätt socker och karamellisera. Tillsätt sedan gott om vitt vin och citronsaft.
  2. Koka ner länge och smaka av med honung. Sila bort alla ingredienser utom det flytande. Slå allt i ett finmaskigt durkslag.

Jordärtskockor

  1. Dela jordärtskockorna på mitten. Rosta mjuka och fina tillsammans med olja, smör och salt i ugn 200 grader i 15-20 minuter.

Tillbehör

  1. Stek kantareller med vitlök, smör och när de är klara blanda i tunt skuren gräslök.
  2. Montera rätten. Använd buskkrasse och inlagda granskott som garnityr.