Hjort med potatistorn, butternutpumpapuré och björnbärssås

Hjort med potatistorn, butternutpumpapuré och björnbärssås
Foto: TV4

Hjort med potatistorn, butternutpumpapuré och björnbärssås

Av: Ivar - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

60m

Höstig huvudrätt med mör hjort och vacker potatis, len puré av pumpa samt rödvinssås med björnbär.

Dryckesförslag: Châteaneuf du Pape

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 400-500 g ytterfilé av dovhjort
  • salt
  • peppar

Butternutpumpapuré

  • 1 butternutpumpa
  • olja
  • färsk timjan
  • 50-100 g smör

Potatistorn

  • 300 g potatis, kokt och kall, gärna lite underkokt
  • malen kryddpeppar (efter smak)
  • salt (efter smak)
  • färsk timjan (efter smak)
  • pankoströbröd
  • olja, till fritering

Björnbärssås

  • 1 rödlök
  • matolja
  • 2 dl rött vin
  • 225-250 g frysta björnbär
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kalvbuljong, koncentrerad
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 liten knippe färsk timjan
  • 1-2 msk strösocker
  • majsstärkelse
  • 2 msk smör

Vid servering

  • hasselnötter, rostade
  • färsk timjan
  • 4 färska björnbär

Gör så här

Hjort

  1. Om du har en sous vide-maskin, vakuumförpacka köttet och placera köttet i sous vide-maskinen på 56 grader.
  2. Efter drygt 1 timme, bryn köttet med salt och peppar i het panna.
  3. Skiva köttet i centimetertjocka skivor.
  4. Om du saknar sous vide-maskin, bryn köttet hastigt i het panna.
  5. Ställ in i ugnen på 175 grader.
  6. När köttermometern visar 57-58 grader är köttet klart.

Butternutpumpapuré

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär bort skalet från butternutpumpan med vass kniv.
  3. Tag bort kärnhuset.
  4. Hacka pumpaköttet till centimeterstora bitar.
  5. Placera pumpaköttet på plåt och häll över matolja.
  6. Baka pumpan i ugn i 25 minuter.
  7. Lägg pumpan i kastrull med smör.
  8. Tillsätt timjan efter smak.
  9. Kör purén mycket slät med stavmixer.

Potatistorn

  1. Mosa den kalla potatisen med kryddpeppar, salt och timjan.
  2. Forma fyra cylindrar med en utstansningsform.
  3. Häll panko i en sopptallrik.
  4. Doppa och tryck fast panko på potatiscylindrarnas alla sidor.
  5. Fritera i olja, så det täcker tornen, som har temperatur 180 grader i några minuter.

Björnbärssås

  1. Grovhacka lök.
  2. Koka ner lök, vin, tinade björnbär, vatten, kalvbuljong, balsamvinäger och timjan till dess att hälften av vätskan återstår.
  3. Sila och häll tillbaka till en ren kastrull.
  4. Tillsätt socker så att såsen ej är alltför sur.
  5. Gör såsen något tjockare vid behov med maizenamjöl.
  6. Före servering, blanka av såsen med smör.

Vid servering

  1. Häll lite sås på stora tallrikar.
  2. Placera skivat kött på såsen.
  3. Placera ett björnbär bredvid köttet.
  4. Bred ut butternutpumpapurén till en halvmåne med en skeds undersida.
  5. Lägg några rostade hasselnötter över purén.
  6. Ställ potatistorn och lägg timjan på tallrikarna.