Snitta och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och vaniljfrön.
Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över gulorna och häll tillbaka i kastrullen. Sjud blandningen till 85 grader, tills den börjar tjockna under kraftig vispning. Häll smeten i en bunke. Kyl ner.
Sila smeten, och blanda ner hjortronen och kör i glassmaskin
Gelé
Blanda agar agar i 1 dl kalt vatten.
Häll hjortron, socker och rosmarin i en blender. Mixa och tillsätt under tiden resterande vatten.
Rör upp vattnet och agar agar. Blanda agar agar med hjortronen i en kastrull och koka upp ca 1 minut. Häll upp i önskad form.
Coulis
Blanda hjortron och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Skumma av under tiden.
Sila av ner i en skål och pressa ur alla safter ur hjortronen. Värm på precis innan servering.
Knäckflarn
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Värm och smält smör med sirap. Koka en minut under omrörning. Blanda ner mjölk, socker, vetemjöl och havregryn. Låt stå och svälla minst 10 minuter.
Klicka ut teskeds-stora klickar med några cm mellanrum på bakplåtspapper. Grädda knäckflarnen i cirka 7 minuter eller tills de fått färg.
Låt svalna på plåten så stelnar flarnen. Vill du ha dem runda lägger du dem omlott vikta över något runt som exempelvis en kavel eller kvastskaft innan de svalnat helt.