Högrevsgryta med kantareller

Högrevsgryta med kantareller Scan
Foto: Köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Högrevsgryta med kantareller

17 ingredienser

2,5 h

Inget värmer så mycket som ett långkok på högrev. En mustig gryta med en massa smak!

Ingredienser

portioner
  • 1 kg högrev
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • 2 klyftor vitlök, hackad
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 morötter, skivad i slantar
  • 4 dl rött vin
  • 4 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 msk majsstärkelse
  • 200 g Scan Bacon
  • 300 g kantareller
  • 1 klyfta vitlök

Servering

  • färsk persilja, hackad
  • baguette, potatis eller ris

Gör så här

  1. Ansa högreven från senor och skär i grytbitar. Hetta upp en gryta med smör och olja i. Stek högrevsbitarna i omgångar. Salta och peppra och tillsätt timjankvistarna. Ställ köttet åt sidan.
  2. Stek löken mjuk i samma gryta i lite olja. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare 1-2 minuter. Tillsätt morötterna och högreven. Häll över vinet och låt puttra i ett par minuter. Tillsätt sedan vatten så att det täcker köttet, kalvfond, och lagerblad.
  3. Låt grytan puttra i 1-2 timmar tills köttet är riktigt mört. Om grytan är vattning när grytan har gått klart så tillsätt lite maizenamjöl. Är den för tjock, späd med utspädd buljong.
  4. Strimla baconet och lägg i en kall stekpanna. Sätt på hög värme och stek baconen krispig. Tillsätt kantarellerna och vitlöken strax innan baconen har hunnit bli knaperstekt. Tillsätt kantarellblandningen till grytan strax innan servering och låt det koka ihop.
  5. Garnera grytan med hackad färsk persilja och servera gärna med nybakat bröd eller kokt potatis.
TIPS!
Att välja svenskt kött spelar roll!
Scan artikel högrev kossa

Att välja svenskt kött spelar roll!

Kolla på klippet för att lära dig mer om hur du kan göra stor skillnad genom att välja svenskt.

Läs mer