11:00 Lägg körsbär och russin i en skål och häll på vatten (från den totala mängden vatten i receptet) precis så att de täcks. Det brukar krävas ungefär lika mycket vatten i vikt som torkad frukt.
12:00 Blanda ihop resterande vatten, surdeg och mjöl i en bunke. Degen blir ganska torr vid den första blandningen. Om det behövs så ta upp degen och knåda igenom den. Täck med lock eller kökshandduk.
12:30 Blanda i salt, kryddor, lönnsirap, apelsinzest, den blötlagda frukten och vattnet de legat i. Det är ganska mycket vätska som ska in i degen så du kommer att behöver jobba ett litet tag. Täck med lock eller kökshandduk.
13:00 Vik degen över sig själv. Ta tag i ena kanten av degen, dra upp den och vik den över sig själv. Rotera bunken ett kvarts varv och upprepa proceduren tills du vikt hela degen. Täck med lock eller kökshandduk.
13:30 Häll ner nötterna i degen. Vik degen över sig själv och vik på detta sätt in nötterna i degen. Täck med lock eller kökshandduk.
14:00 Vik degen en tredje gång.
14:30 Vik degen en fjärde gång.
17:30 Dela upp degen i två. Preshape.
18:00 Final shape. Ställ in korgarna i kylskåpet om degarna ser luftiga och färdigjästa ut (trä en plastpåse över korgarna). Om inte, låt degarna jäsa i sina korgar i ytterligare 1–2 timmar innan du placerar dem i kylskåpet. Sötade degar brukar generellt vara lite trögjästa. Grädda nästa dag.
Förvärm din gryta i ugnen på 250 grader över- och undervärme i 1 timme.
Snitta brödet, placera det i grytan och lägg på locket. Sänk värmen till 220 grader. Efter 20 minuter tar du av locket och gräddar i ytterligare 20 minuter. Upprepa proceduren med det andra brödet.