Hummer med rågbröd

Hummer med rågbröd
Foto: TV4
David lundqvist
David lundqvist

Hummer med rågbröd

34 ingredienser

1 h + tid i kyl

Kokt hummer med eget rågbröd, citrusmajonnäs och tomatsallad är en festlig rätt som kommer imponera på gästerna.

Ingredienser

portioner

Hummer

  • 2 humrar [ca 600 g/st]
  • 14 l vatten
  • 5 g kummin
  • 100 g krondill
  • 5 g fänkålsfrö
  • 5 g dillfrö
  • 1 l mörk öl
  • 7 dl grovt havssalt

Rågbröd

  • 1,25 dl grahamsmjöl
  • 1,25 dl rågmjöl
  • 1,75 dl havregryn
  • 1,75 dl vetegroddar
  • 2 dl rågsikt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 msk salt
  • 1,5 dl sirap
  • 0,8 dl vatten
  • 6,5 dl filmjölk

Citrusmajonnäs

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 citron, zest från tvättad citron
  • 2,5 dl rapsolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Tomatsallad med fänkål

  • 12 körsbärstomater, sköljda och delade i klyftor
  • 1 fänkål, hyvlad på mandolin och lagd i kallt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sherryvinäger
  • 5 g citronverbena, strimlad
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

Hummer

  1. Koka upp vatten, kryddor, öl och salt i stor kastrull med lock.
  2. Stick hummern i huvudet så att de dör snabbt.
  3. Sänk ner hummern i lagen och koka under lock i 12-14 minuter.
  4. Lyft upp hummern ur lagen och kyl ner både lag och hummer separat.
  5. Häll lagen över hummern och låt stå i minst 4 timmar, men gärna över natten.

Rågbröd

  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Tillsätt sedan alla blöta ingredienser och blanda till en kletig deg.
  3. Smörj och mjöla en brödform.
  4. Häll upp smeten i formen och baka i ugnen på 150 grader i 2 timmar.
  5. Brödet ska vara 98 grader i mitten.
  6. Låt brödet svalna på galler, det ska vara kallt innan du skär upp det.
  7. Skär upp 4 skivor av brödet och stek dem gyllene i en stekpanna med smör på medelvärme.

Citrusmajonnäs

  1. Vispa ihop ägg, dijonsenap, citron och en nypa salt.
  2. Häll i rapsoljan medan du vispar tills du har en tjock majonnäs.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Tomatsallad med fänkål

  1. Blanda alla ingredienser till salladen precis innan servering.

Servering

  1. Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar.
  2. Toppa anrättningen med salladen och servera!