100 g körsbärstomater (olika färger och storlekar)
Skalad tomat
100 g körsbärstomater (olika färger och storlekar)
salt
svartpeppar
Xo-emulsion
2 äggulor
20 g xo-sås
100-150 g rapsolja
salt
citronsaft
Rostad tomatsås
200 g tomat
200 g tomatjuice
1 klyfta vitlök
2 kvistar färsk timjan
4 g salt
20 g rödvinsvinäger
Hummercrust
60 g pankoströbröd
15 g gochugaru
15 g fänkålspollen
Servering
fänkål, råhyvlad
ärtskott
vit klint
Gör så här
Hummer
Värm upp en stekpanna på spisen.
Häll i lite olja när pannan blivit varm och lägg sedan ner hummerstjärna med “ryggsidan” neråt.
Salta hummern lätt och stek tills den har fått en fin gyllene färg, ca 2-3 minuter.
Vänd sedan på hummern och tillsätt en klick smör, vitlök och timjan. Ös hummern med smöret och stek i ytterligare 2-3 minuter.
Ta upp hummern ur pannan och låt vila i någon minut.
Doppa undersidan av hummern i hummercrustet innan den är redo för servering.
Bakad tomat
Värm upp en ugn till 180 grader varmluft.
Lägg tomaterna på en ugnsplåt och ringla lite rapsolja och salt över.
Baka sedan tomaterna i ugnen tills de är mjuka och härliga, runt 5-10 minuter.
Skalad tomat
Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
Skär ett kryss uppe på tomaterna där kvisten en gång har suttit. Genom att kryssa tomaterna kommer det bli enklare att skala dem när de är blancherade.
När alla tomater är kryssade så kan du med fördel förbereda ett isbad i en bunke bredvid din kastrull, så att du har något att lägga de varma tomaterna i.
Lägg sedan ner alla kryssade tomater i det lätt kokande vattnet. Låt dem ligga i ungefär 10-15 sekunder.
Lyft sedan upp tomaterna ur vattnet och lägg dem direkt i isbadet. Låt dem ligga i isbadet i 5-10 minuter, eller tills alla är kalla och tillagningsprocessen har upphört. Häll då av isvattnet och skala tomaterna. Tycker du det är pilligt kan du med fördel ta hjälp av en skalkniv, men har du kryssat tomaterna ordentligt så brukar skalet nästan trilla av.
Toppa tomaterna med salt och lite svartpeppar.
Xo-emulsion
Blanda äggulorna med xo-såsen och lite salt.
Vispa medan du tillsätter rapsoljan i en jämn stråle tills den når önskad konsistens. Ju mer olja du tillsätter desto tjockare kommer den att bli.
Smaka av med mera salt och citronjuice.
Rostad tomatsås
Dela tomaterna och rosta dem i ugnen på 190 grader i 20 minuter.
Lägg de varma tomaterna i tomatjuicen och tillsätt vitlök, timjan och salt. Låt de infusera i minst 2 timmar, men gärna över natten.
Sila sedan juicen och smaksätt med rödvinsvinägern och ännu mera salt vid behov.
Hummercrust
Rosta panko i en torr stekpannan tills det har en gyllene färg.
Blanda med de övriga ingredienserna.
Servering
Toppa tallriken med råhyvlad fänkål, ärtskott och vit klint.