Hummerfyllda rödtungafiléer

Hummerfyllda rödtungafiléer
Foto: Tv4

Hummerfyllda rödtungafiléer

32 ingredienser

1 h

Hummerfyllda rödtungafiléer med smörslungad färskpotatis, morötter och go sås. Västkustens smaker när de är som bäst!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 1 hummer [ca 500 g]
  • 200 g champinjoner (färska)
  • 2 msk smör
  • 2 msk grädde
  • 1 krm citronsaft
  • salt
  • vitpeppar

Rödtunga

  • 2 rödtungor (stora)
  • 3 dl grädde
  • 1 dl fiskfond (se nedan)

Fiskfond

  • fiskskrov (från 2 rödtungor, enbart benen)
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 0,25 fänkål
  • 25 g smör
  • 3 dl vitt vin
  • 4 vitpepparkorn
  • 0,5 lagerblad

Sås

  • 3 dl grädde, tjock
  • 1 dl fiskfond
  • 1 dl vin
  • 1 tsk majsstärkelse
  • salt
  • vitpeppar

Potatis

  • 1 kg färskpotatis
  • 1 dl gröna ärtor
  • 50 g smör
  • 0,5 dl dill, klippt

Tillbehör och servering

  • 4 morötter (späda)
  • 2 citroner
  • rom (hummerrom)
  • dill

Gör så här

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Rensa hummern och ta vara på både vitt kött och smör. Är det rom i huvudet så spara även det till garnering. Finhacka köttet.
  3. Skär champinjonerna fint med hjälp av en alligator.
  4. Stek champinjonerna sakta i smöret tills de får en fin yta.
  5. Mixa hummer och champinjoner lätt (det ska finnas bitar kvar).
  6. Tillsätt grädde och några droppar citronsaft.
  7. Salta försiktigt och ta ett par tag med vitpepparkvarnen.

Rödtunga

  1. Filea rödtungorna (det går också att köpa färdiga filéer, men de är inte lika smakrika).

Fiskfond

  1. Ta vara på de två skroven efter att du har filéat fiskarna.
  2. Hacka lök, morot och fänkål fint.
  3. Stek grönsakerna i smöret i minst 10 minuter på svag värme. Lägg i fiskskroven och rör runt.
  4. Häll över vin, koka upp och låt sjuda under lock i ca 20 minuter.
  5. Sila av och reducera sedan fonden tills 1 dl återstår. Ställ åt sidan.

Rödtunga forts.

  1. Lägg hälften av filéerna i en smord ugnsfast form. Salta och peppra.
  2. Fyll på med hummer och champinjonhacket och täck sedan med de kvarvarande filéerna. Nyp till så att de fäster i varandra.

Sås

  1. Blanda grädde, fond, vin och majsstärkelse i en shaker. Skaka runt så att majsstärkelsen löser sig.
  2. Häll sedan upp blandningen i en kastrull. Koka upp försiktigt och låt sjuda i någon minut. Om såsen blir för tjock så tillsätt lite matlagningsgrädde.
  3. Häll såsen över fisken.
  4. Tillaga i ugnen i ca 15-20 minuter.

Potatis

  1. Tvätta potatisen.
  2. Koka potatisen och tillsätt ärtorna när det är 2 minuter kvar.
  3. Häll av potatisen och blanda i 50 g smör samt klipp över dill. Vänd runt så att smöret smälter och allt blandar sig.

Tillbehör och servering

  1. Skär morötterna i två delar till garnering.
  2. Koka morötterna med en liten bit av blasten i ca 10 minuter i lättsaltat vatten. Häll av.
  3. Dela citronerna i halvor och stek på hög värme i lite rapsolja, så att de svartnar lite.
  4. Lägg upp en fisk på varje tallrik. Ringla över sås och servera morötter, citron och smörslungad potatis till.
  5. Garnera fisken med rom och dill.