Lyxig förrätt med hummer som Desirée Jaks lagade när hon vann Årets kock 2023.
Ingredienser
Hummerklor glaserade med öl & krondill:
6 hummerklor
sellerisalt
annatto
salt
1 dl krondillsglaze (se nedan)
Ölinkokta hummerleder
6 humrar (leder från hummer)
33 cl lageröl
10 g champagnevinäger
50 g krondill
10 g salt
15 g strösocker
Öl- och krondillsglaze
125 ml silad öl- & krondillslag (se ovan)
0,5 gelatinblad
Skummig hummeremulsion
1 ägg
50 g chiliolja
150 g rapsolja
100 ml hummerbuljong
champagnevinäger
salt
Ragu på hummer, grillad gurka & libbsticka
2 msk hummerklorester
2 snacksgurka
25 g libbsticka, hackad
1 msk smetana
rapsolja
salt
champagnevinäger
Krispig selleri
200 g stjälkselleri
ätbara blommor
Tomatvatten
1 kg tomat
12 g salt
10 g strösocker
worcestersås
champagnevinäger
svartvinbärsbladsolja
wasabiolja (eller riven pepparrot)
salt
Gör så här
Hummerklor
Koka upp saltat vatten.
Blanchera hummerklorna och kyl ner.
Skala klorna, ta bort senorna och skär av spetsen på klon (spara spetsen till ragun).
Grilla resten av köttet och kyl ner.
Krydda med sellerisalt och annattopulver.
Banka klorna mellan plast, frys och stansa ut 6 portioner.
Pensla med öl- och krondillsglaze innan servering.
Ölinkokta hummerleder
Koka ihop alla ingredienser till lagen, smaka av.
Lägg ner hummerlederna och koka upp igen.
Dra åt sidan, plasta och låt dra.
Lyft upp lederna, sila av lagen, klipp upp lederna och plocka ut köttet. Håll kylt.
Öl- och krondillsglaze
Blötlägg gelatinbladet.
Koka upp öl- och krondillslagen och smält ner gelatinet.
Sila och låt stå i rumstemperatur fram till servering.
Skummig hummeremulsion:
Mixa ägget med oljorna till en majonnäs.
Mixa in hummerbuljongen och smaka av med salt och vinäger.
Häll i en sifon och ladda med 2 patroner.
Ragu på hummer, grillad gurka och libbsticka
Tärna gurkan i brunoise.
Grilla gurkan hastigt med olja.
Tillsätt hackat hummerkött och grilla några sekunder till.
Kyl ner och blanda med hackad libbsticka och smetana.
Smaka av inför servering.
Krispig selleri:
Skär sellerin i 5 cm bitar och lägg i isvatten i 10 min.
Skiva tunt på mandolin och vik små strutar.
Garnera med en blomma i varje strut.
Håll kylt fram till servering.
Tomatvatten
Mixa tomaterna med salt och socker, sila.
Smaka av tomatvattnet med worcestersås, champagnevinäger, salt och wasabiolja. Använder du färsk pepparrot, riv ner och låt dra fram till servering, sila.