Hummerravioli med ricotta

Hummerravioli med ricotta
Foto: TV4

Hummerravioli med ricotta

55 ingredienser

1 h + tid i kyl

Årets kockdeltagaren Christian Siberg bjuder på lyxig hummerravioli fylld med ricotta, corail och färskost serverade med stekta kantareller, svenska vindruvor, skaldjursbisque och kaviar.

Ingredienser

portioner4 - 6

Pastadeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vatten
  • 0,5 krm malen gurkmeja
  • 0,5 tsk salt

Skaldjursbisque

  • 0,33 purjolök
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk dillfrö
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 600 g räkskal (eller frysta räkor)
  • 0,5 dl vit rom
  • 3 dl vitt vin
  • 1 l grädde
  • 4 msk smör
  • 3 msk crème fraîche
  • 1 citron
  • salt
  • 8 droppar tabasco

Coria- och ricottacrème

  • 1 dl ricottacrème, avhängd
  • 1 Coria (det mörkgröna som sitter i huvudet på hummern)
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 3 tsk tomatpuré
  • hummerskal från 1 hummer
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,25 citron, saften
  • salt
  • 0,5 tsk espelettepeppar
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 2 hummerklor, köttet
  • 3 knippen dill, finstrimlad
  • 8 gräslöksstrån, finhackad

Hummer

  • 1 hummer
  • 2 l vatten

Råstekt hummerstjärt

  • 1 hummerstjärt
  • olivolja
  • 100 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 knippen färsk timjan
  • salt

Tomatsalsa

  • 2 bifftomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 5 knippen färsk timjan
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Kantareller

  • 12 kantareller, tvättade (fasta)
  • 25 g smör
  • salt
  • peppar

Topping

  • kaviar (Housa gold kaviar)
  • 12 gröna vindruvor, delade i 3 delar

Gör så här

Pastadeg

  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare till ett smul och knåda till en slät deg för hand.
  2. Plasta degen och låt den vila i kylen i ca 1,5 timme.
  3. Kavla ut raviolin och fyll med hummer- och ricottakrämen. Koka i ca 5 minuter innan servering.

Skaldjursbisque

  1. Strimla alla grönsaker och svetta i en kastrull med dillfrön.
  2. Tillsätt tomatpuré, hummerskal samt räkskal och stek runt.
  3. Häll i rom samt vitt vin och koka ur i ca 10-15 minuter.
  4. Häll till sist i grädden och sjud i ca 1 timme.
  5. Sila av såsen och mixa ner smör, crème fraiche och citronjuice. Smaka upp med salt och tabasco.

Coria- och ricottacrème

  1. Häng av ricottan i ett kaffefilter i 2 timmar i kylen så den blir en fastare ricotta.
  2. Stek coria, schalottenlök och tomatpuré utan att löken tar färg.
  3. Häll i vin och smaka sedan upp med citron, salt och espelettepeppar.
  4. Låt svalna. Tillsätt sedan crème fraichen, ricottan och örterna, blanda till en kräm.

Hummer

  1. Koka upp vatten i en kastrull.
  2. Bedöva hummern med ett snitt i huvudet med en skalkniv eller ostronkniv innan du separerar kroppen och klorna.
  3. Koka hummerstjärten i 20-30 sekunder, ta upp och lägg i kallt vatten eller isvatten.
  4. Koka hummerklorna i 5 minuter och lägg över i kallt vatten.
  5. Skala klorna och hacka upp till ricottacrèmen. Skala stjärten till råstekning.

Råstekt hummerstjärt

  1. Börja med att steka hummerstjärten i olivolja. Tillsätt smör, vitlök och timjan.
  2. Ös stjärten med smöret i ca 1 minut.
  3. Ta upp och tranchera hummerstjärten.

Tomatsalsa

  1. Mixa tomat och vitlök i matberedaren. Häng av blandningen i ett kaffefilter och pressa bort tomatvattnet.
  2. Sockersalta tomatköttet och hacka timjan. Smaka upp med olivolja och vinäger.

Kantareller

  1. Stek kantarellerna snabbt i en panna. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Server de olika komponenterna vackert på en tallrik och toppa med kaviar samt vindruvor.