Hummersoppa till Läckberg

NYHET
Hummersoppa till Läckberg
Foto: TV4

Hummersoppa till Läckberg

17 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 2 humrar, helst okokta
  • 3 morötter
  • 0,5 rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 1 kvist färsk timjan
  • 0,5 dl cognac
  • 2 msk tomatpuré
  • 2,5 dl vitt vin
  • 0,5 chilifrukt, finhackad
  • 0,5 dl koncentrerad hummerfond
  • 2 dl grädde
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl färsk gräslök, finskuren
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1,5 l vatten
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Om du använder färska okokta humrar. Koka humrarna i saltat vatten, ca 2 minuter, tills de blir röda. Lägg därefter genast ned i ett isbad för att stoppa tillagningen.
  2. Skala och hacka morot, lök och rotselleri grovt. Fräs på i olivolja i en stor kastrull.
  3. Skala hummern och spara köttet. Hacka hummerskalen grovt och lägg ner i kastrullen. Låt steka med grönsakerna i ca 5-7 minuter. Tillsätt därefter tomatpurén och vitlöken och stek ytterligare någon minut.
  4. Tillsätt konjaken och bränn av alkoholen (ha inte kastrullen under fläkten). Tillsätt därefter vinet och låt alkoholen koka bort.
  5. Gå ner med skaldjursfonden, timjan och ca 1,5 liter vatten. Låt koka upp och sedan stå och puttra i 30 minuter.
  6. Sila av soppan i en mindre kastrull. Pressa grönsakerna och skalen mot silen för att få ut så mycket smak som möjligt.
  7. Gå ner med grädden och låt koka upp och sedan puttra i ytterligare 15 minuter. Vill du ha en kraftigare smak, reducera soppan ytterligare.
  8. Smält smör i lite olivolja, salt, peppar och cayennepeppar. Skär hummerköttet i önskad storlek och tillaga köttet klart i smörblandningen, ca 2 minuter.
  9. Lägg hummerköttet i botten på skålarna och toppa med gräslök. Häll på soppan och njut!