Sillbakelse med äpple och kapris

Sillbakelse med äpple och kapris
Foto: Kent Jardhammar
Inger Bjugård
Inger Bjugård

Sillbakelse med äpple och kapris

Av: Inger Bjugård

Från: Smörgåstårtor

16 ingredienser

En läcker mini smörgåstårta som kan serveras som förrätt, lätt lunch eller läcker kvällsrätt.

Ingredienser

portioner
  • 12 skivor kavring (eller annat grovt bröd)

Fyllning

  • 1,5 dl dillsill, fint tärnad
  • 2 schalottenlökar, fint tärnade
  • 1 dl syrligt äpple i fina tärningar
  • 1 dl tärnad kokt kall potatis
  • 0,5 dl rotselleri, riven
  • 2 msk kapris, hackad (eller orökt kaviar)
  • 0,75 dl crème fraîche
  • 1 tsk balsamvinäger
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 1,5 dl crème fraîche
  • 4 salladslökar
  • 1 äpple
  • 4 bitar sill i dillsås
  • 8 stora kaprisbär

Gör så här

  1. Ta ut rundlar ur brödet, cirka 6 cm i diameter.
  2. Blanda alla ingredienserna till fyllningen. Smaka av med salt och peppar. Fördela hälften av blandningen på fyra av bröden. Täck med fyra nya skivor och fördela resten av fyllningen på dem. Täck med de sista skivorna och lägg gärna bakelserna i lätt press en stund.
  3. Bred ett tunt lager crème fraiche på och runt bakelserna.
  4. Tryck fast fint strimlad salladslök runt om (eller annat kryddgrönt). Garnera med äpple i tunna skivor, sill i tunna skivor, kaprisbär och dill.