Inkokt vit sparris med rabarber, pepparrot och dragon

koket.se
Inkokt vit sparris med rabarber, pepparrot och dragon
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Inkokt vit sparris med rabarber, pepparrot och dragon

12 ingredienser

20 m

"Jag brukar koka mindre mängder sparris i en stekpanna, då går det snabbt att koka upp buljongen och man kan enkelt lyfta ur sparrisen. Känn med en sticka när sparrisen är klar, det ska finnas ett visst motstånd. Den här sparrisen ska serveras kall och då är det ännu godare när det fortfarande finns textur i sparrisen." /Klas Lindberg

Se Klas Lindberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sparris

  • 6-8 vita sparrisar, noga skalade
  • grönsaksbuljong
  • salt
  • strösocker
  • citronsaft
  • citronskal, rivet

Rabarber

  • 1 rabarber, tärnad i 0,5 cm tärningar
  • salt
  • 1 msk vitvinsvinäger

Servering

  • färsk pepparrot, fint riven
  • kallpressad rapsolja
  • färsk dragon

Gör så här

Sparris

  1. Kontrollera att sparrisen är noga skalad.
  2. Koka upp buljongen i en stekpanna, det ska precis täcka sparrisen.
  3. Smaksätt buljongen med salt, socker och citronsaft.
  4. Koka sparrisen tills den är klar. Det ska finnas ett litet motstånd i sparrisen.
  5. Lyft upp sparrisen från buljongen och kyl i kallt vatten. Skär sedan i bitar, gärna med lite fina vinklar.
  6. Koka ihop buljongen tills den blir fyllig. Smaka eventuellt upp med mer socker, salt, citronsaft och citronskal så den känns fräsch.

Rabarber

  1. Smaksätt rabarbern med salt och vinäger. Låt marinera i 10 minuter så att den mjuknar.

Servering

  1. Lägg upp sparrisen på ett vackert fat, gärna av glas eller en något djupare tallrik.
  2. Skeda lite lag över sparrisen och toppa med marinerade rabarber, riven pepparrot, kallpressad olja och dragon.
  3. Servera gärna veteöl eller saison till.