Skala den vita sparrisen, spara skalen till lagen.
Lägg sparrisen i en behållare med lock tillsammans med örterna.
Koka upp alla ingredienser till sparrislagen tillsammans med skalen från sparrisen. Sila över sparrisen och lägg på ett lock. Låt stå och dra i rumstemperatur i ca 30 minuter, sparrisen tillagas på detta sätt.
Kronärtskockor
Svetta grönsakerna till lagen och häll på resten av ingredienserna, koka upp och dra åt sidan.
Pressa citron i en behållare och fyll på med vatten så att du får plats med skockorna, detta håller skockorna fina utan att dem blir bruna under tiden du skalar.
Skala skockorna så att du endast plockar bort dem hårda bladen och hjärtat återstår. Plocka bort bladen - blad för blad. Skala stjälken med hjälp av en skalare och skala runt skockarna så att alla hårda, gröna bladrester försvinner. Lägg dem efterhand i citronvatten, upprepa med alla kronärtskockor.
När alla kronärtskockor är klara så lägg dem i kastrullen med lagen och koka ca 10 minuter på svag värme, dra åt sidan och låt stå och dra i ytterligare 10 minuter.
Sås
Koka upp lagen, dra den åt sidan och mixa i smöret med hjälp av en stavmixer, lite åt gången. Smaka upp med salt.
Servering
Skär den råa gröna sparrisen och den inkokta vita sparrisen i mindre bitar, ca 3 bitar per sparris, ta bort det hårda botten.
Värm upp sparrisen och kronärtskockorna försiktigt i såsen, ca 2 minuter. Arrangera på tallrik och toppa med ramslöksblad och örter. Servera som en rätt eller tillbehör till kött och fisk.