En heminlagd sill hör högtiderna till. Det kanske viktigaste när det gäller salt sill är att den är lagom urvattnad. Sillen är som bäst efter 2–7 dagar i sin lag. Den håller 2 veckor i kylskåp, men gör gärna ny lag efter halva tiden.
Putsa ren sillen och ta av skinnet. Vattna ur den i 10-12 timmar. Smaka av sillen så att den är lagom salt. Vattna annars ur ytterligare någon timme.
Blanda vatten, ättiksprit och strösocker till lagen. Ansa och skär det gröna på purjon i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva den gula löken och moroten. Lägg i de hela, väl avrunna sillfiléerna, purjolök, gul lök, lagerblad, peppar och morot. Låt allt ligga minst 1 dygn.
Vid servering skärs filéerna i 1 cm tjocka bitar. Garnera med skivad rödlök, eventuellt lite mer nykrossad kryddpeppar och några dillkvistar. Tips: Har du inlagda rödbetor hemma kan du sätta till några droppar rödbetsspad i lagen för att ge den en vacker rödskimrande färg.