Italiensk charkbricka

koket.se
Italiensk charkbricka
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Italiensk charkbricka

21 ingredienser

Fixa godaste ost- och charkbrickan med Dante Zias tips på vad man ska välja och hur man kombinerar för bästa smakupplevelse. Föga förvånande har den tydliga influenser från Dantes älskade Italien.

logo
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Se Dante Zia laga receptet

Ingredienser

Tomatdipp

  • 2 krukor färsk basilika
  • 1 förp tomatpuré (à 200 g)
  • 100 g rostade och saltade mandlar
  • ca 1 dl parmesanost, riven
  • ca 2 msk vinäger (vitvins- eller rödvinsvinäger)
  • salt

Giardiniera - italienska pickles

  • 750 g grönsaker (t ex morötter, schalottenlök, selleristjälkar, fänkål, paprika, zucchini och gurka)
  • 2 lagerblad
  • svartpepparkorn (några stycken)
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl vitvinsvinäger
  • 50 g salt
  • 50 g strösocker
  • 0,5 dl olivolja

Övrigt

  • coppa (eller bresaola)
  • salami (Sopressa Veneta)
  • Taleggio
  • lagrad ost (Primadonna)
  • oliver
  • surdegsbröd, skivat
  • crostini

Gör så här

Giardiniera

  1. Skär grönsakerna i ätvänliga bitar.
  2. Koka upp lagen med vitt vin, strösocker, salt, vitvinsvinäger, lagerblad, svartpeppar och olivolja i en kastrull.
  3. Lägg först de hårda grönsakerna i lagen, i mitt fall lägger jag i morötter, fänkål och lök först och låter dem sjuda i ungefär 3 minuter. Därefter paprikan och sellerin och låter dem sjuda ytterligare 2 minuter. Lägg sist i gurkan och zucchinin. Stäng av värmen och låt grönsakerna svalna i lagen.

Tomatdipp

  1. Mixa basilika, tomatpuré, mandlar och parmesan till en slät och röd pesto. Tillsätt vinäger, börja med en mindre mängd och smaka dig fram. Avsluta med att smaka av med salt.

Rostat bröd

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Pensla surdegsbrödet med olivolja. Lägg på en plåt och grilla i ugnen ca 5 minuter.
  3. Lägg upp allting fint på ett fint fat eller en fin skärbräda. Njut!

Tips från Dante! Att planera mängder på en charkbricka kan vara lurigt. Jag brukar räkna ungefär 40-50 g och ca 60 g chark per person.