Italiensk pot au feu med ramslökskräm

Italiensk pot au feu med ramslökskräm
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Italiensk pot au feu med ramslökskräm

24 ingredienser

1 h

”En klassiker i Italien som kan serveras med olika köttvarianter så som högrev, tunga, korv eller kyckling. Jag börjar med att koka en gryta av rotfrukter och sedan tillsätter jag kyckling och korv.” /Fredrik Eriksson

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling (svensk majskyckling)
  • 1 gul lök
  • 8 potatisar
  • 2 morötter
  • 0,5 rotselleri
  • 1 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 5 klyftor vitlök
  • 2 lagerblad
  • 3,75 dl vitt vin
  • 2 buljongtärningar (grönsak och kyckling)
  • 2 dl vatten
  • 250 g salsicciakorv
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 knippe persilja
  • salt
  • vitpeppar

Sås

  • 1 kruka persilja
  • 1 knippe ramslök (litet)
  • 6 sardellfiléer
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk kapris (en mixad och en hel)
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Stycka kycklingen i mindre bitar, ca 10-12 stycken.
  2. Skala och skölj alla grönsaker.
  3. Dela löken i 4 klyftor.
  4. Dela potatisen.
  5. Skär moroten och sellerin grovt.
  6. Skär stubbar av purjolöken.
  7. Fräs kycklingen olivolja så att det får lite färg, salta och peppra.
  8. Tillsätt alla grönsaker förutom purjolöken.
  9. Tillsätt vitlök, lagerblad, vitt vin, buljongtärningar samt vatten och sätt på locket.
  10. Sjud under lock i ca 20 minuter.
  11. Lägg sedan i korven och purjolöken och fortsätt att sjuda i ca 10 minuter.
  12. Ta upp en bit kyckling och se så att den släpper från benet.
  13. Smaka eventuellt upp buljongen med lite mer salt och vitpeppar.

Sås

  1. Mixa samman alla ingredienser utom oviljan.
  2. Vispa sedan ner oljan sakta så du får en krämig konsistens.
  3. Toppa med lite hel kapris.