Rör samman riven lök, ägg, grädde, ströbröd, riven parmesan, citronzest, persilja, salt och vitpeppar i en bunke. Låt dra ca 5 minuter.
Blanda i blandfärsen till en fin och jämn smet. Tillsätt mer grädde om den blir torr, men den får absolut inte bli så kletig och lös att det inte går att forma bollar.
Forma lite större köttbullar med hjälp av lite vatten i handflatorna, då klibbar det mindre. Det blir ca 25 st. Lägg köttbullarna på en plåt täckt med bakplåtspapper.
När alla köttbullar är rullade, sätt in plåten i ugnen i 8-10 minuter (mina blev genomstekta på 10 minuter, men det beror såklart på vilken storlek man gör köttbullarna. Gör något större köttbullar än vanliga så får vi nog samma size).
Smaka gärna på en köttbulle och se om den är färdig efter ugnen. Annars såklart låter ni dem bara koka vidare i tomatsåsen sen.
Tomatsås
Fräs fint strimlad schalottenlök i 2 msk olivolja, på medelhög värme. Löken får inte brännas, då blir den besk. Tillsätt de krossade tomatburkarna, pressa i vitlök, tillsätt buljongtärning och hacka i en hel kruka färsk basilika. Låt puttra ihop och smaka upp med salt och eventuellt nymalen svartpeppar.
När köttbullarna är klara i ugnen, ta ut och lägg ner dem i tomatsåsen. Låt små-sjuda på svag värme bara för att få "gotta" sig i tomatsåsen och hålla värmen.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Servera dessa underbara italienska köttbullar till spaghetti, massa riven parmesan samt lite färsk basilika. Buon appetito!