Fridas fiskgryta

POPULÄRT
Fridas fiskgryta
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Fridas fiskgryta

17 ingredienser

En saffransdoftande fiskgryta med lax, räkor, musslor, och grönsaker.

Tillsätt gärna 200 gram vit fisk för mer smak. Låt grytan koka i ytterligare 5 minuter innan du värmer laxen.

Ingredienser

portioner
  • 200 g lax, stekta i bitar
  • 100 g skalade räkor
  • 100 g musslor med skal
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 1 fänkål
  • 1 msk olivolja
  • 400 g krossade tomater [1 burk]
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk fiskfond
  • 1 msk honung
  • 0,5 msk salt
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 1 krm vitpeppar
  • 6 dl vatten (eller efter önskad konsistens)
  • ev citron och färska örter

Gör så här

  1. Hacka lök och vitlök. Skär morot och fänkål i bitar.
  2. Fräs löken och vitlöken i olja på medelvärme.
  3. Tillsätt krossade tomater, vin, fiskfond, honung, kryddor, grönsaker och hälften av vattnet.
  4. Låt puttra i cirka 10 minuter. Tillsätt resten av vattnet om du önskar
  5. en tunnare konsistens.
  6. Lägg i laxen och låt allt bli varmt.
  7. Toppa med räkor och musslor.
  8. Servera gärna med en citronklyfta och färska örter.