Mustig rotsaksgryta

Mustig rotsaksgryta
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Mustig rotsaksgryta

17 ingredienser

En värmande höstgryta utan krusiduller. /Jacob Wismar - Receptet är hämtat ur Familjens hälsokokbok.

Läs mer om Familjens hälsokokbok

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök
  • 4-5 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 bit rotselleri
  • 1 msk olja
  • 1 förp saffran
  • 2 klyftor vitlök
  • 12 dl vatten
  • 2 dl röda linser
  • 1 msk ättika
  • 1 hönsbuljongtärning
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 0,5-1 kruka färsk timjan

Serveras med

  • yoghurt
  • Ett grovt bröd

Gör så här

  1. Skär alla rotsaker i jämnstora bitar.
  2. Hetta upp olja i en gryta och fräs saffran, lök, purjolök och pressad vitlök.
  3. Tillsätt resten av rotsakerna, vatten, röda linser, ättika och buljongtärningen.
  4. Koka upp och låt alltsammans koka i ca 15 minuter.
  5. Tillsätt eventuellt mer vatten.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Strö över rikligt med färsk timjan.
  8. Servera gärna med en klick yoghurt och ett grovt bröd.