Jacob Wismars julkalkon

Jacob Wismars julkalkon
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Jacob Wismars julkalkon

16 ingredienser

Byt ut grisen mot en saftig kalkon och fyll den med säsongens rotfrukter och järnrik aprikos. Köttet är näringsrikt och magert.

Stektider för kalkon (obs! cirkatider):

3-5 kg (6-10 port):
175 grader
Tid: cirka 1 tim och 30 min-2 tim

5-8 kg (10-16 port):
175 grader
Tid: cirka 2 tim och 30 min-3 tim

Innertemperaturen ska vara cirka 80 grader när kalkonen är klar.

Ingredienser

  • 1 kalkon [ca 3 kg]
  • olja
  • salt
  • peppar

Fyllning till cirka 3 kg fågel

  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök
  • 10 torkade aprikoser
  • 2 äpplen
  • 0,5 msk kryddpeppar, mortlad
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rensa och skölj kalkonen och klappa den torr med hushållspapper. Gnid in skinnet med olja, salt och peppar.

Fyllning

  1. Skala och tärna morötter, potatis, lök, aprikoser och äpplen. Lägg i en skål och blanda med kryddpeppar, nejlika, dijonsenap, honung och olja. Salta och peppra ordentligt. Stoppa kalkonen med fyllningen.
  2. Stek kalkonen längst ner i ugnen. När den börjar bli brun, täck den med aluminiumfolie. Fågeln är klar när innertemperaturen är 80 grader i kalkonens lårdel. Låt kalkonen vila cirka 30 min innan den skärs upp.