Svamprisotto med Västerbottensost

Svamprisotto med Västerbottensost
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Svamprisotto med Västerbottensost

10 ingredienser

Är råris verkligen torrt, tråkigt och svårt att tillaga? Nej, inte alls. Precis som med andra råvaror beror resultatet mycket på hur man tillagar det. I det här receptet blandas råris med trattkantareller, vin och Västerbottenost - mums!

Det är inte svårt att koka råris, däremot tar det lite längre tid än vanligt vitt ris. Men råris innehåller betydligt mer vitaminer och mineraler än vanligt ris, så man vinner alltså mycket på att stå en liten stund extra vid spisen.
Råris är dessutom det enda riset som behåller både smak och form vid nedfrysning. Därför kan man koka stora mängder på en gång och förvara i frysen som hemlagat halvfabrikat.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl råris, kokt
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl torkade trattkantareller
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,75 dl Västerbottensost, riven
  • 1 tsk torkad timjan
  • färsk persilja

Gör så här

  1. Blötlägg svampen i ljummet vatten i cirka 15 minuter.
  2. Sila av vattnet och grovhacka svampen. Hacka schalottenlöken fint.
  3. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs löken och svampen
  4. på medelvärme.
  5. Tillsätt riset och fräs alltsammans i några minuter.
  6. Häll i fond, vatten och vin. Låt det puttra i några minuter,
  7. tills riset sugit upp nästan all vätska.
  8. Rör ner riven Västerbottensost och timjan, garnera med persilja.