Janssons frestelse att frysa in

NYHET
koket.se
Janssons frestelse att frysa in
Foto: TV4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Janssons frestelse att frysa in

12 ingredienser

1 h

För att undelätta julen och minska stressen bjuder Markiz på sina bästa tips kring julmaten. Janssons frestelse kan du ju förbereda redan nu och frysa in! På julafton kan du enkelt och snabbt bara värma den i ugnen.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 5 mjöliga potatisar (t.ex. mandelpotatis eller mjölig potatis för bästa resultat)
  • 1 gul lök, skivad (stor)
  • 2 msk smör
  • 4 ansjovisfiléer (eller inlagd sill för en mer julig smak)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk ansjovisspad (eller spad från sill)
  • 1 tsk torkad timjan (eller torkad rosmarin för en ännu mer julig smak)
  • 2 msk smör (till pensling)
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk strösocker (valfritt, för att balansera sältan)
  • 2 msk ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva potatisen i tunna strimlor (helst med mandolin för jämn skivning).
  3. Skiva löken.
  4. Mixa ansjovis eller sill med 2 msk grädde och ansjovisspad (eller sillspad) för att skapa en smakrik blandning. Tillsätt torkad timjan eller rosmarin för en julig touch.
  5. Stek löken tills den mjuknar och får lite färg.
  6. Smörj en stor ugnssäker form med hälften av smöret.
  7. Varva potatis med lök och ansjovisblandning i formens botten. Börja med ett lager potatis följt av ansjovisblandning och avsluta med ett lager potatis.
  8. Häll över resterande grädde och krydda med salt, peppar och eventuellt socker för att balansera de salta smakerna.

Frys in

  1. Fördela ströbröd och resten av smöret jämt över formen.
  2. Grädda i ugnen i ca 20 minuter för att få en fin yta. Då är rätten halvbakad och redo att frysas.
  3. Låt den svalna helt innan du plastar in den i fryspåsar eller täcker formen med plastfolie för att frysa in.

Julafton

  1. Ta ut formen ur frysen och låt den tina i kylskåpet över natten (eller låt den tina på bänken i ca 1-2 timmar).
  2. Grädda på 200 grader i ca 25-30 minuter tills den är genomvarm och har ett krispigt, gyllene lager på toppen.